Sekret idealnych jagodzianek
Idealna jagodzianka nie musi być skomplikowana. To nie finezyjne wypieki z cukierni, ale mięciutkie bułeczki, które zachwycają naturalnym smakiem. Ich sekret tkwi w prostocie i kilku dobrych nawykach, które znała każda babcia. Przede wszystkim jagodzianki wymagają użycia świeżych drożdży. Dają ciastu puszystość i lekkość, której nie da się podrobić. Po drugie dobre, dojrzałe jagody. Najlepiej leśne, bo mają intensywny aromat i lekko kwaskowy smak.
Tajnym sposobem mojej babci było obtoczenie jagód w odrobinie mąki ziemniaczanej. Dzięki temu trikowi nie puszczały soku podczas pieczenia. pozostało jeden, może choćby najważniejszy sekret idealnych jagodzianek, to czas. Drożdżowe ciasto nie lubi pośpiechu. Musi wyrosnąć, pooddychać, złapać powietrza. To właśnie dzięki temu po upieczeniu rozpływa się w ustach.
Czytaj też: Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą puszyste jak chmurki
Przepis na jagodzianki mojej babci
Ten przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty, a efekt spektakularny. Ciasto drożdżowe jest miękkie, elastyczne, a po upieczeniu długo zachowuje świeżość. W każdej bułeczce jest naprawdę sporo jagód, czyli dokładnie tak, jak powinno być.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 250 ml ciepłego mleka;
- 25 g świeżych drożdży;
- 80 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 żółtko (białko zostaw do posmarowania);
- 80 g masła (roztopionego);
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 250-300 g jagód (mogą być też borówki);
- 2 łyżki cukru.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do posmarowania i wykończenia:
- 1 białko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, odrobinę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn się spieni. W dużej misce wymieszaj mąkę z resztą cukru i szczyptą soli. Wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Jagody wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku do ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 10-12 części. Każdą lekko rozwałkuj lub spłaszcz dłonią, nałóż łyżkę jagód i dokładnie zlep brzegi, formując bułeczkę. Ułóż jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Przed pieczeniem posmaruj bułeczki białkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku, w 180°C przez około 20 minut, aż będą rumiane. Po ostudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz też:
Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje
Ogórki kiszone zmętniały? Winny jest banalny błąd, który popełnia wiele osób
Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą puszyste jak chmurki