Faworki to nieodłączna przekąska podczas karnawału. Nazywane są one także chrustem i cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza podczas Tłustego Czwartku, gdy zajadamy je na równi z pączkami. Chcąc jednak przygotować je samodzielnie w domu, warto mieć dobry przepis, za pomocą którego wyjdą smaczne i chrupkie. Podpowiadamy, jak przyrządzić chrust według receptury słynnej siostry Anastazji.
Czym wyróżniają się faworki z receptury siostry Anastazji?
Faworki z przepisu siostry Anastazji są znacznie lepsze od tych tradycyjnych. Jest to wynikiem tego, iż są one nieco inaczej przygotowane. Sekretem tej receptury jest to, iż do ciasta dodaje się 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ten niepozorny szczegół sprawia, iż faworki są wyjątkowo lekkie i idealnie chrupkie.
W dodatku dodanie tego składnika przyczynia się do tego, iż dobrze wyrobione ciasto lepiej się napowietrza i staje się bardziej elastyczne. Dzięki temu znacznie łatwiej jest formować smaczne kokardki.
Czytaj również: Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci
Co jest kluczowe, aby zrobić smaczny i chrupki chrust? O tym musisz pamiętać
Kluczem do sukcesu jest także użycie odpowiedniego tłuszczu. Siostra Anastazja używa zawsze oleju rzepakowego. Ma on wysoki punkt dymienia, czyli może być mocno rozgrzewany bez ryzyka przypalenia. Ułatwi to równomierne usmażenie chrustu i pozwoli zachować jego złotą barwę.
Co więcej, olej rzepakowy jest neutralny w smaku, więc nie wpływa na ostateczną wersję naszego przysmaku. Ewentualnym zamiennikiem może być smalec, który także sprawdza się podczas smażenia. Musimy jednak pamiętać o tym, aby dobrze wysmażyć ciastka, by nie przesiąkły tłuszczem i nie miały specyficznego zapachu. Przed smażeniem strząśnijmy również lub zdmuchnijmy nadmiar mąki z faworków, ponieważ to ona najczęściej się przypala.
Przepis na faworki siostry Anastazji - jak je przygotować?
Przygotowanie faworków według przepisu siostry Anastazji nie jest trudne. Musimy jedynie zachować odpowiednie proporcje i pamiętać o kluczowych elementach receptury, które sprawiają, iż chrust jest wyjątkowo smaczny. Oto składniki, których będziemy potrzebowali:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek
- 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu,
- olej rzepakowy,
- cukier puder.
Pierwszym krokiem jest wsypanie do miski mąki oraz połączenie jej z żółtkami, solą, octem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto, co jakiś czas uderzając je wałkiem, żeby pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto należy wałkować partiami i nie podsypywać go zbyt często mąką, aby nie wysychało. Następnie kroimy je na paski o długości około 15 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku wykonujemy podłużne nacięcie. Przewlekamy przez nie jeden koniec ciasta, formując kształt faworka.
Chrust smażymy na gorącym tłuszczu, aby uzyskał złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu faworki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na koniec ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zrób je zamiast zwykłych naleśników. Z nietypowym dodatkiem smakują nieziemsko
Najlepsza przekąska na karnawałową zabawę. Wystarczy jajko i 4 dodatki
Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut