Jesień to czas, gdy dynia staje się bohaterką wielu kuchennych eksperymentów. Wśród rozmaitych potraw, zupa dyniowa zyskuje szczególną popularność. Chcąc jednak zrobić dobrą, pożywną zupę, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który podała Ewa Wachowicz.
Dlaczego warto jeść dynię? Świetnie wpłynie na organizm
Dynię warto włączyć do swojej diety nie tylko jesienią, ponieważ ma one wiele adekwatności prozdrowotnych. Przede wszystkim obfituje w witaminy, takie jak m.in. witamina A, C oraz E, wspierające układ odpornościowy, poprawiające stan skóry oraz wspierające walkę z wolnymi rodnikami.
Oprócz tego jest ona źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo składnik ten wspiera odchudzanie, ponieważ zapobiega podjadaniu, gdyż zapewnia uczucie sytości.
Warto również wspomnieć, iż dynia zawiera cenne minerały, w tym m.in. potas, który wpływa korzystnie na prawidłowe ciśnienie krwi, a także magnez, który jest niezbędny dla zdrowia mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, regularne spożywanie dyni może wpływać dobrze na kondycję naszego serca, a także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dodatkowo zawartość beta-karotenu ma działanie przeciwzapalne oraz wspomaga zdrowie oczu.
Co będzie potrzebne do zrobienia zupy dyniowej? Te składniki warto mieć
Dynię warto wykorzystywać między innymi do przygotowywania zupy. Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Z jej receptury danie to wychodzi aromatyczne i niezwykle smaczne. Do zrobienia go będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 dynia Hokkaido,
- 3 papryki czerwone,
- 1 papryczka chili
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- tymianek,
- oliwa,
- olej z pestek dyni,
- sól gruboziarnista
- 2 ząbki czosnku,
- prażone pestki dyni,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- śmietana do dekoracji.
Czytaj również: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Jak zrobić zupę dyniową? Ten przepis Ewy Wachowicz warto znać
Samo przygotowanie zupy nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest przekrojenie dyni na pół, wydrążenie jej, a następnie pokrojenie na ósemki. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą oraz tymiankiem roztartym w rękach. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Na drugiej blaszce układamy natomiast papryki i pieczemy je przez pół godziny. Po wyjęciu ich i lekkim ostygnięciu kroimy je na kawałki, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie dynię, której nie trzeba obierać, wkładamy do robota, wraz z paprykami, czosnkiem i pokrojoną drobno papryczką chili. Wszystko to zalewamy bulionem i miksujemy. Naszą zupę podajemy wraz z ozdobnym kleksem ze śmietany, olejem z pestek dyni i prażonymi pestkami.
Zobacz też:
To smarowidło do chleba zastąpi masło. Jelita będą po nim pracować na medal
Przepis na ten sernik dyniowy zdradziła mi babcia. Szybki, prosty i nie wymaga pieczenia
Jesienią gotuję w każdy weekend. Rozgrzewa, a do tego wzmacnia stawy













