Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /Pixel


Sałatka z cukinii to smak lata, który można zamknąć w słoiku i powracać do niego już po sezonie. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją przygotować, aby wyszła smaczna i dobra do przechowywania w spiżarni przez wiele miesięcy. Przygotuj ją według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością taka będzie.

Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Jako autorka licznych książek kucharskich dzieli się z czytelnikami przepisami na smakowite ciasta, potrawy, a także przetwory. Jako iż sezon na zapełnianie spiżarnianych półek na zimę trwa w najlepsze, warto swoją uwagę zwrócić na przepis siostry Anastazji na pyszną sałatkę z cukinii do słoików.

Sałatka z cukinii na zimę. Dlaczego warto ją przygotować?

Cukinia to popularne warzywo, na które w wakacje trwa prawdziwy urodzaj. Warto więc wykorzystać je to przygotowania domowych przetworów, dzięki którym smak cukinii pozostanie z nami choćby w zimowe dni.

W łatwy sposób można przygotować sałatkę z cukinii, która stanowi świetny dodatek do obiadu czy też kanapek. Takie przetwory to dobre rozwiązanie na zimowy czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. W dodatku to zdrowa i niskokaloryczna przekąska, która jest źródłem licznych witamin oraz minerałów.

Jeśli w twoim ogródku trwa urodzaj na cukinię i zastanawiasz się co z nią zrobić, sałatka do słoików to strzał w dziesiątkę. Ta z przepisu siostry Anastazji jest wyjątkowo smaczna i zachwyca swoim słodko-kwaśnawym posmakiem. W połączeniu z kilkoma dodatkami oraz prostą zalewą tworzy przepis, do którego będziesz powracać co sezon.

Zobacz także: Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące

Przepis na sałatkę z cukinii siostry Anastazji. Zrób na zimę do słoików

Domowa sałatka z cukinii to przetwór, na punkcie którego przepadanie każdy domownik. Prosta, wszechstronna i smakowita często będzie gościć na stole jako dodatek do wielu dań i potraw. Aby wykonać ją według przepisu siostry Anastazji, potrzebujesz następujących składników:

  • 2 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sól

Składniki na zalewę octową:

  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę lub na plasterki tak jak ogórki na mizerię. jeżeli wykorzystujesz przerośniętą cukinię, koniecznie obierz ją ze skórki i nie zapomnij o usunięciu gniazd nasiennych ze środka. Pokrojoną cukinię posól i odstaw na jakiś czas, aby puściła wodę. Następnie odciśnij z niej nadmiar soku.

W tym czasie obierz czosnek i pokrój cebulę w piórka. Obierz także marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Pietruszkę posiekaj, ale dość grubo, by była widoczna po umieszczeniu w słoiku.

Następnie przygotuj zalewę w garnku, mieszając ze sobą wszystkie cztery składniki. Podgrzej i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do ostudzenia i w tym czasie w misce wymieszaj odsączoną cukinię z pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Na koniec całość zalej wystygniętą zalewą i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną cukinię wsadzaj do słoików. Zadbaj, aby dokładnie wypełniała pojemnik, a na górze znajdowała się warstwa zalewy. Szczelnie zakręć wszystkie słoiki i poddaj je pasteryzacji przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i postaw je denkami do góry na jeden dzień. Następnie przenieś je do spiżarni w chłodne i suche miejsce.

Zobacz też:

Takie buraczki do słoików robi moja mama. Są pyszne i nie potrzebują octu

Ta zupa pomidorowa smakuje jak wakacje u babci. To dzięki nietypowemu dodatkowi

O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy

Idź do oryginalnego materiału