Sałatka śledziowa może być w tym roku gwiazdą twojego świątecznego stołu. Delikatnie słone śledzie przełamane słodyczą buraczków to coś, co posmakuje absolutnie każdemu. Gdy moja teściowa stawia z nią półmisek na stole, nim zdąży się obejrzeć, już musi nakładać kolejną porcję. Poznaj przepis i spróbuj tej wyjątkowej kompozycji smaków, której trudno się oprzeć.
Sałatka śledziowa z buraczkami — idealna na święta
Sałatka śledziowa jest raczej wszystkim dobrze znana, ale jak się okazuje, w przeróżnych odsłonach. Co region Polski, to inna receptura, proporcje oraz składniki. W tym roku warto wypróbować wersji, która słynna jest we wschodniej Polsce. Moja teściowa co roku serwuje ją na świątecznym stole, gdyż doskonale wpisuje się swoim smakiem oraz wyglądem w ten klimat.
Oprócz śledzi i buraczków w sałatce można znaleźć ziemniaki i jajko. Składniki te tworzą harmonijną całość, która jest doskonale zrównoważona, jeżeli chodzi o smak i strukturę. Świetnie smakuje w dniu przygotowania, ale prawdziwą finezją jest następnego dnia, kiedy to smaki zdążą się „przegryźć” w lodówce.
Nie jest trudna w przygotowaniu, zwłaszcza iż można ją przyrządzić „przy okazji". Wystarczy ugotować nieco więcej ziemniaków na sałatkę jarzynową i buraków do ćwikły z chrzanem. Do tego śledzie, kilka dodatków i pyszna sałatka na święta gotowa.
Podstawą są jednak śledzie, które uprzednio należy przygotować. Jeśli decydujesz się na śledzie w oleju lub śledzie matiasy, nie musisz nic więcej z nimi robić. W innym przypadku śledzie należy odpowiednio długo moczyć w wodzie. Sprawdzi się do tego również mleko lub maślanka, dzięki którym staną się miękkie i delikatne w smaku. Aby przyniosło to efekty, należy wymieniać wodę co godzinę lub dwie.
Może cię zainteresować: To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Przepis na sałatkę ze śledzi. Z tych proporcji wychodzi obłędnie smaczna
Mając odpowiednio przygotowane śledzie oraz ugotowane warzywa, przyrządzenie sałatki śledziowej na święta nie jest niczym skomplikowanym. Najlepiej zrobić ją dzień przed, by z tej mieszanki składników powstała prawdziwa uczta smaków. Przygotuj ją według proporcji, które uwzględniają takie składniki jak:
- 4 filety śledziowe
- 2 buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- Cebula
- Majonez
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymoczone śledzie pokrój w kostkę. W między czasie ugotuj jajka na twardo. W drobną kostkę posiekaj ogórki kiszone. Obierz cebulę i pokrój w drobne piórka. Ugotowane warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę i buraki wraz z jajkami zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Każdy ze składników krój i ścieraj osobno, tak by się nie wymieszały, dzięki czemu możliwe będzie ułożenie ich tak jak w sałatce gyros.
Na dnie miski wyłóż śledzie i posmaruj cienko majonezem. Kolejno połóż warstwę cebuli, buraków, ziemniaków, marchewki, białek jajek i żółtek, oddzielając je za każdym razem cienką warstwą majonezu. jeżeli jednak nie masz czasu w układanie warstw, możesz od razu wmieszać sałatkę. Wstaw ją na kilka godzin do lodówki, by smaki się “przegryzły".
Spróbuj też: Śledzie w herbacie są lepsze, niż w occie i śmietanie. Znikają ze stołu w minutę
Zobacz też:
Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne
Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo
Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę

![Wystarczy podać rękę. Ośrodek Kuratorski dla młodzieży w Świdnicy ma już rok [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Osrodek-Kuratorski-nr-1-przy-SR-Swidnica-2025.12.12-25.jpg)









