Taka amerykańska, ale z Polski. Na nadciśnienie, przeziębienie i wysoki cholesterol. Sprawdź, przepis na zdrową nalewkę z borówki
Spis treści
- Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej
- Nalewka z borówki amerykańskiej i jej niezwykłe adekwatności
- Przeciwwskazania do stosowania nalewki z borówki amerykańskiej
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej
![](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/d3/02/62cec8e2aa583_p.jpg?1719926476)
Nalewkę z borówki amerykańskiej zrobisz w bardzo łatwy sposób samodzielnie w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko duży, zakręcany słój, gaza i szklane butelki, a do przygotowania nalewki tylko cztery składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 0,5 kg cukru,
- 500 ml spirytusu 95 proc. alk.,
- 1 szklanka (250 ml) wody.
Jak przygotować nalewkę z borówki amerykańskiej?
- Owoce dokładnie umyj, a następnie wsyp do dużego, szklanego słoja. Możesz je lekko rozgnieść. Następnie zasyp je cukrem, a wierzch słoja przykryj gazą złożoną na kilka warstw.
- Słój postaw w słonecznym miejscu, np. na parapecie na 4-5 dni. Potrząsaj nim codziennie, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce puściły więcej soku. Możesz też przemieszać owoce drewnianą łyżką.
- Po tym czasie zlej sok do czystego słoja i dolej do niego alkohol oraz wodę.
- Słój zakręć nakrętką i odstaw tym razem na 2-3 dni.
- Następnie przecedź powstały płyn i rozlej do butelek. Zakręć je i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
- Nalewka jest gotowa do spożycia po 4-6 miesiącach leżakowania.
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej
![](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/d3/02/62cec8e2aa583_p.jpg?1719926476)
Nalewkę z borówki amerykańskiej zrobisz w bardzo łatwy sposób samodzielnie w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko duży, zakręcany słój, gaza i szklane butelki, a do przygotowania nalewki tylko cztery składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 0,5 kg cukru,
- 500 ml spirytusu 95 proc. alk.,
- 1 szklanka (250 ml) wody.
Jak przygotować nalewkę z borówki amerykańskiej?
- Owoce dokładnie umyj, a następnie wsyp do dużego, szklanego słoja. Możesz je lekko rozgnieść. Następnie zasyp je cukrem, a wierzch słoja przykryj gazą złożoną na kilka warstw.
- Słój postaw w słonecznym miejscu, np. na parapecie na 4-5 dni. Potrząsaj nim codziennie, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce puściły więcej soku. Możesz też przemieszać owoce drewnianą łyżką.
- Po tym czasie zlej sok do czystego słoja i dolej do niego alkohol oraz wodę.
- Słój zakręć nakrętką i odstaw tym razem na 2-3 dni.
- Następnie przecedź powstały płyn i rozlej do butelek. Zakręć je i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
- Nalewka jest gotowa do spożycia po 4-6 miesiącach leżakowania.