Tak zrobisz idealny domowy ser. Potrzebujesz trzech prostych składników

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przygotowanie sera - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA


Jesteś fanem sera żółtego? Dobrze się składa. Bo od teraz, możesz przygotować domowy ser z trzech składników w swoim domu. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Zobacz, jak go zrobić.

Dlaczego warto przygotować domowy ser z trzech składników?

Warto jest sięgnąć po tę recepturę, z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim, niezwykle istotny jest fakt, iż pod całkowitą kontrolą masz cały sposób jego przygotowania oraz składniki do niego użyte. A skoro o nich mowa, to będą potrzebne ci tu tylko 3 produkty, które z pewnością masz w swoim domu. Taki ser idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako przekąska, w przypadku wizyty gości. Domowy ser z trzech składników to nie tylko wspaniały domowy smak, ale również prostota przygotowania. Sprawdź recepturę na ten ser.

Przygotowanie sera – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak zrobić domowy ser z trzech składników?

Pomimo tego, iż ser jest prosty w przygotowaniu, to na cały proces będziesz musiał poświęcić około 3 godzin. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu. Poznaj przepis na ten wyjątkowy dodatek do wielu popularnych dań.

Składniki:

  • 3 jajka
  • litr mleka niepasteryzowanego 3,2 proc.
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Domowy ser z trzech składników to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Zanim jednak będziesz mógł zachwycać się jego smakiem, rozpocznij od wbicia jajek do miski. Dodaj do nich śmietanę oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, zagotuj mleko i wlej do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Wymieszaj oba składniki i gotuj na mocnym ogniu przez około 5 minut.

Oddzielanie serwatki – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Po upływie tego czasu, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu oddzielenia się serwatki. Gdy zajdzie taki proces, to przełóż serwatkę na sito z gazą i dociskając, pozbyj się nadmiaru mleka. Teraz przykryj i dociśnij czymś ciężkim na około 40 minut. Ser jest gotowy. Wstaw go teraz na około 2 godziny do lodówki. Wtedy, będzie najlepszy do spożycia. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym:

Idź do oryginalnego materiału