Jak zrobić placki z cukinii? Kojarzą się z wakacjami, ale można je przyrządzać o każdej porze roku. Danie z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszne, miękkie i chrupiące, a wszystko za sprawą sekretnego składnika. Dodaj go do placków, a nie pożałujesz.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Co dodać do placków z cukinii? Nie zapomnij o tym składniku. Wyjdą lepsze niż w restauracji
Chodzi o panierkę panko, która nada plackom chrupkości. To produkt wytwarzany z pszennego pieczywa i jest popularny w kuchni japońskiej, ale coraz chętniej używają go również Polacy. Sprawdza się do różnych potraw zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Czym różni się panko od bułki tartej? Bułka jest bardzo rozdrobiona, a drobinki płatków panko mają długość choćby pół centymetra, przez co potrawy wychodzą bardziej chrupkie.
Jak zrobić placki z cukinii? Skradną serce każdego
Przepis jest banalnie prosty. Do przygotowania placków z cukinii potrzebujesz:
dużą cukinię,
dwa jajka,
cztery łyżki panierki panko,
cztery łyżki mąki pszennej,
dwa ząbki czosnku,
sól i pieprz,
koperek,
olej lub masło klarowane do smażenia.
Placki z cukinii Jak zrobić placki z cukinii? Fot. sonatali / istock
Zanim przejdziesz do przygotowywania placków, umyj cukinię i odetnij jej końcówki, a potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Do cukinii dodaj dwa jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz przyprawy. Wymieszaj całość.
Do gotowej masy dodaj panierkę panko i ponownie przemieszaj.
Nakładaj placki na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z obu stron.
Jakie są najlepsze placki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.