Albania z roku na rok zyskuje na popularności. Przyciąga turystów lazurowymi wodami Morza Adriatyckiego, malowniczymi krajobrazami i urokliwymi miasteczkami. Nie ma jednak udanej podróży bez skosztowania lokalnych przysmaków, których w tym bałkańskim kraju nie brakuje. Wśród nich nie można pominąć byrka, owoców morza czy qofte ferguara (klopsiki z mielonej jagnięciny, kurczaka lub wołowiny). Choć potrawy te były przepyszne, to moje podniebienie podbiło fergese. Proste, szybkie w przygotowaniu, a zarazem rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe. Jak je przygotować?
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Co się jada w Albanii? Fergese to danie, które przygotowuje się prawie w każdym domu
Fergese to jedno z najpopularniejszych dań w Albanii, a każda restauracja i rodzina ma swoje sekretne receptury. Ciężko znaleźć jeden "właściwy" przepis. Tak, jak większość regionalnych potraw, fergese przygotowywane jest z lokalnych składników, które nie łatwo znaleźć w innych miejscach. Oryginalne w daniu powinien znaleźć się ser gjize, który jest trudno dostępny w Polsce. Na szczęście o wiele łatwiej znajdziemy jego zamiennik - ser feta.
Zobacz też: Obiad z makaronem jak z włoskiej restauracji. Wystarczy 5 składników i 10 minut
Do przygotowania fergese dla dwóch osób potrzebujesz:
cebuli,
czerwonej papryki (można dodać także zieloną oraz żółtą)
puszki pomidorów 400 g,
jajka,
sera gjize, jako zamiennik można użyć sera feta około ok. 90 g,
garści zielonych oliwek,
oliwy,
pieprzu,
natki pietruszki,
papryki wędzonej.
Fergese: przepis na pyszne jednogarnkowe danie. Z czym jeść fergesę?
Przygotowywanie fergese zaczynamy od przysmażenia papryki i cebuli na oliwię, do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy pomidory z puszki i lekko redukujemy ogień. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy ser feta, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Później dorzucamy do niej płaską łyżeczkę papryki wędzonej. Masę równomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni i przykrywamy na dwie-trzy minuty, aż całość lekko się zetnie. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, mieszamy i wrzucamy oliwki. Chwilę podgrzewamy, dodajemy odrobinę pieprzu do smaku i gotowe. Jednogarnkowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem, możemy także dodać odrobiny jogurtu greckiego.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.