Tradycyjne sosy zwykle zagęszczane są mąką, jednak możesz sprawić, iż twój będzie gęsty i aromatyczny także bez jej użycia. Istnieje wiele lżejszych alternatyw dla tego popularnego produktu, z których chętnie korzystają fani gotowania na całym świecie.
Nie sztuką jest więc samo ich znalezienie, a wybranie jednego konkretnego, który nie zepsuje walorów smakowych, zapachu ani konsystencji sosu. Zastanów się, na jakim efekcie ci zależy, a będziesz wiedzieć, czym zagęścić sos.
Jak zagęścić sos mąką tak, by go nie zepsuć?
Do tradycyjnego zagęszczenia sosu mąką zwykle wykorzystywana jest mąka pszenna, która jest bardzo uniwersalna i chętnie wybierana przez gospodynie domowe, (choć można także wykorzystać tę ziemniaczaną, kukurydzianą albo żytnią).
Po przesianiu wystarczy dodać 2 łyżki tego produktu do zimnej wody czy bulionu i dobrze wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Powstałą zawiesinę wlej powoli do garnka z gotującym się sosem, cały czas go mieszając. Po zagęszczeniu sos warto gotuj jeszcze przez chwilę, aby usunąć charakterystyczny mączny posmak.
Zagęszczenie sosu mąką może także odbyć się przy pomocy zasmażki. By wypróbować ten sposób, roztop na patelni 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, energicznie je wymieszaj, Podsmaż, a następnie dodaj odrobinę sosu, ponownie wymieszaj i wlej całość do gotującego się sosu. Trzymaj go na ogniu jeszcze parę minut.
Może cię zainteresować: Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę, gdy goście pukają do drzwi
Jak zagęścić sos bez mąki dzięki redukcji?
Sos możesz także spróbować zredukować, czyli usunąć z niego nadmiar wody poprzez odparowanie. To świetna metoda na jego zagęszczenie, jeżeli jest mięsny albo pomidorowy.
Aby się o tym przekonać, przelej sos do osobnego garnuszka i gotuj go tak długo, aż zmniejszy objętość i stanie się mniej płynny. Kiedy uznasz, iż jest wystarczająco gęsty, możesz go wlać do adekwatnej potrawy. Pamiętaj jednak, że po redukcji smak sosu będzie bardziej intensywny. Nie przesadź więc z solą czy papryką.
Czytaj również: W Indiach piją codziennie. Zrób w domu, a pomoże ci schudnąć i zachować urodę
Czym zagęścić sos? Dzięki temu będzie aksamitnie gładki i smaczny
Chcesz zagęścić sos bez mąki, zasmażki czy redukcji? Jest na to kilka skutecznych sposobów, jednak nie wszystkie będą się nadawały do każdego typu sosu, dlatego dobrze zastanów się, jaki efekt chcesz osiągnąć.
- Zagęszczenie sosu ziemniakami - sprawdzi się przy sosach warzywnych oraz mięsnych. Ziemniaki dodaj do sosu. Powinny być drobno starte, ugotowane albo upieczone. sos będzie gładki i kremowy. Możesz zagęścić sos także zblendowanymi warzywami np. marchewką i selerem.
- Zagęszczenie sosu masłem - pod koniec gotowania dorzuć łyżeczkę lub dwie zimnego masła, aby nadać sosowi aksamitną konsystencję i maślany smak. Możesz wykorzystać także serek topiony.
- Zagęszczenie sosu śmietaną - pasuje do sosów grzybowych. Odlej trochę wywaru do garnka, dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj, a następnie wlej mieszankę do reszty sosu na patelni i gotuj mieszając.
- Zagęszczenie sosu jajkiem - utrzep żółtka jaj z odrobiną sosu i później dodaj je do całości, gotując na małym ogniu. Sos śmietanowy lub deserowy będzie gładki i puszysty.
- Zagęszczenie sosu chlebem - ta metoda pasuje do prostych, tradycyjnych dań. Dodaj do sosu namoczony chleb albo bułkę tartą i zmiksuj całość. Będzie gęsty i sycący.
Do zagęszczenia sosu możemy użyć także żółtka jaja, które ubijamy na parze na jasną, puszystą masę. Tak przygotowane żółtko wystarczy dodać do gorącego sosu i wymieszać, by nie tylko zagęścić sos, ale także nadać mu gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Zobacz też:
Jest jeszcze zdrowszy niż kefir. Zrobisz go z 3 tanich składników
Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację
Drożdżowe racuchy z przepisu mojej babci. Zrób, by przypomnieć sobie smak dzieciństwa