Pszenny, żytni, na zakwasie, z ziarnami słonecznika — rodzai chlebów jest mnóstwo. Jednak nie każdy z nich możemy uznać za zdrowy. Jak wiadomo do nieco gorszej grupy, zalicza się typowy biały chleb pszenny bez żadnych ziaren, ma on mniej wartości odżywczych, dlatego też jeżeli zależy ci na zdrowych produktach to lepiej zrezygnować z białego pieczywa.
Zdrowy chleb — czyli jaki? To powinno się w nim znaleźć
Przede wszystkim musimy patrzeć na skład. Które chleby już na starcie możemy wykluczyć? Te, gdzie ten skład jest bardzo długi. Najzdrowsze chleby zawierają tylko kilka składników, powinniśmy unikać takich rzeczy w składzie jak: syropy cukrowe, konserwanty, wszelkiego rodzaju polepszacze smaku czy tłuszcze utwardzone. Dobrze jest stawiać na mąkę pełnoziarnistą (typu 1850 lub typu 2000), ponieważ zawiera ona sporo błonnika, witamin i minerałów. Dobrym wyborem będzie także mąka orkiszowa. Z kolei mąka pszenna typu 450-650 nie ma zbyt wiele mikroelementów, dlatego też lepiej jej unikać.
Decydując między chlebem na zakwasie lub drożdżach zdecydowanie lepiej wybrać ten pierwszy. Pieczywo na drożdżach nie jest złe, same droższe są dobrym produktem, jednak zakwas jest lepszy ze względu na obecność kwasu mlekowego — zawarte w nim bakterie dobrze wypływają na funkcjonowanie jelit. Dzięki nim zmniejszamy ryzyko niestrawności i poprawiamy florę bakteryjną w jelitach, minimalizując ryzyko rozmaitych problemów gastrycznych. Dodatkowo chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny i przez dłuższy czas jest świeży.
Sprawdź także: Tak gwałtownie usuniesz klej ze słoika. Bez chemii i szorowania
Najzdrowsze bochenki — po nie sięgaj na zakupach
Jak rozpoznać zdrowy bochenek? Poza składem liczy się również wygląd. Lepsze chleby są cięższe i bardziej zbite. Lekkie, napowietrzone bochenki mają mniej wartości odżywczych. Poza tym warto także wybierać chleby z widocznymi na skórce ziarnami, które podnoszą jakość pieczywa pod względem zawartości mikroelementów potrzebnych organizmowi.
O jaki chleb w piekarni poprosić następnym razem? Za najzdrowsze rodzaje uznaje się cztery następujące bochenki:
- Chleb żytni na zakwasie — jest mniej kaloryczny i zawiera sporo błonnika.
- Chleb wieloziarnisty — znajdziemy w nim różne rodzaje mąk i sporo ziaren takich jak pestki dyni.
- Chleb orkiszowy — lepiej się trawi niż pszenny i ma delikatny smak
- Chleb pełnoziarnisty — zawiera dużo błonnika oraz witaminy z grupy B.
Zobacz też:
Widzisz w mieszkaniu takie robaki? To pluskwy, które wypędzisz tym sposobem
Porzuć skrobaczki i odmrażacze. Wystarczy to warzywo, a szyby w samochodzie nie zamarzną
Ten owoc smakuje jak karmel. Poprawia odporność, dba o serce i jelita, a Polacy go nie znają