Kupując mięso na stek, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim ważna jest jego marmurkowość - im więcej żyłek, tym więcej tłuszczu, a więc i smaku. Kolor mięsa powinien być ciemnoczerwony, a zapach niezbyt intensywny. Pamiętaj także, iż stek powinien mieć 2,5 do 3 cm grubości.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Jak usmażyć dobrego steka? Nie popełniaj tego błędu, bo zrobi się suchy jak wiór
W kwestii przyrządzenia idealnego steku istotny jest poziom wysmażenia. Wyróżnia się pięć podstawowych stopni:
krwisty (rare), który smaży się 1 do 2 minut z każdej strony; mięso pozostaje krwiste i soczyste;
średnio krwisty (medium rare) należy smażyć od 2 do 3 minut z każdej strony, mięso jest soczyste i różowe;
średnio wysmażony (medium) - smaży się po 4 minuty z każdej strony; wnętrze jest różowe, ale zwarte;
średnio dobrze wysmażony (medium well) powinno się smażyć po 5 minut z każdej strony; mięso jest dosmażone, ale wciąż pozostaje wilgotne;
dobrze wysmażony (well done) należy smażyć 6 do 7 minut z każdej strony; mięso jest brązowe i dość suche bez różowego środka.
Stek istock/@Arijuhani
Jak zrobić idealny stek? Niestety wiele osób popełnia błąd, zanim umieści go na patelni. Pamiętaj, iż mięsa nie należy nakłuwać przed smażeniem, bo gwałtownie wypuści soki i stanie się suche. Warto także po usmażeniu odłożyć je na kilka minut, aby "odpoczęło" i zamknęło soki wewnątrz.
Jakie mięso na stek? Nie każde się nada
Najlepszym wyborem będą dobrze ukrwione i marmurkowate kawałki wołowiny. Sprawdzi się między innymi antrykot bez kości, który jest tłusty i soczysty oraz rostbef - chudszy, ale przez cały czas pełen wyrazistego smaku. Dobrym wyborem będzie też polędwica wołowa, która ma delikatną strukturę, przez co jest mniej aromatyczna, ale idealna dla osób, które wolą mięsa o niższej zawartości tłuszczu. Jaki stek jest najlepszy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.