Tak ukisisz idealną kapustę. Nie za kwaśna, nie za słona. Chodzi o zasadę "1 na 1"

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Jak długo gotować kapustę kiszoną? Pamiętaj o jednym. Inaczej wyjdzie jałowa i niesmaczna, istock/@Markus Volk


Jest wykorzystywana w polskiej kuchni na wiele sposobów. Przyrządza się z niej surówki, dodaje się do zup, pasztecików czy pierogów. Jak ukisić kapustę, żeby wyszła idealna? Wyjaśniamy.
Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Ten produkt to skarbnica witamin i składników odżywczych. Jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga mikroflorę jelitową i poprawia trawienie, a także leczy zaparcia. Zawiera spore ilości witaminy C i antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy. Kapustę spokojnie można spożywać też na diecie, bo ma zaledwie 19 kcal na 100 g i sporo błonnika.


REKLAMA


Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co zrobić, żeby kapusta kiszona była mniej kwaśna? Zastosuj zasadę "jeden na jeden"
Stopień kwaśności kapusty jest niezwykle istotny. Najważniejsza jest ilość soli, jaką dodajesz podczas kiszenia. Chociaż ten składnik jest niezbędny nie tylko ze względu na smak, ale i proces fermentacji, należy uważać, bo łatwo przesadzić. Zasada mówi, iż na kilogram kapusty trzeba dodać łyżkę soli.


Surówka z kiszonej kapusty for. Madeleine_Steinbach/ iStock


Jak kisić kapustę, żeby nie wyszła bardzo kwaśna? Zastosuj się do tych kilku wskazówek, a będzie perfekcyjna.


jeżeli chcesz zmniejszyć kwasowość kapusty, możesz ją opłukać pod bieżącą wodą, a złagodzisz smak.
Skróć czas fermentacji. Im krócej kapusta fermentuje, tym będzie mniej kwaśna.
Dodaj cukru lub startych jabłek, a zmniejszysz kwaskowość.


Jak kisić kapustę, żeby była bardziej kwaśna? Tak sprawisz, iż wyjdzie obłędna
Zdarza się, iż mimo prawidłowego kiszenia kapusta wychodzi mdła. W takiej sytuacji warto zastosować kilka trików, aby podkręcić smak.


Dodaj ocet winny lub jabłkowy. Oba produkty doskonale podbiją kwaskowość. Na 500 gramów kapusty dodaj dwie łyżki jednego z produktów i wymieszaj.
Sok z cytryny poprawi kwaskowość i doda świeżej nuty.
Wydłuż fermentację np. o dwa tygodnie, a kapusta z pewnością będzie bardziej kwaśna.


Jakie kiszonki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału