Zupa rybna od wielu lat jest przygotowywana w polskich domach. Jednak w każdym z nich, przepis na to danie jest nieco inny. Niektórzy przygotowują ją na wywarze z głów karpia, inni stawiają na obfity dodatek warzyw. My wiemy jedno - po prostu musicie wypróbować nasz przepis. Ta zupa rybna z karpia sprawi, iż poczujecie się jak na urlopie u babci!
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zupa rybna - przepis babci, który musisz znać
Do przygotowania zupy rybnej będą nam potrzebne:
2,5 kg części wybranej ryby (my polecamy karpia, ale możesz wybrać swoją ulubioną)
4 sztuki głowy i kręgosłupy karpia
3 duże marchewki
3 sztuki cebuli
0,5 sztuki małego selera
2 sztuki pietruszki
3 łyżeczki cukru trzcinowego
3 litry wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
5 sztuk liści laurowych
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżki pieprzu
1 łyżka soli
10 kulek ziela angielskiego
Prawdziwa zupa rybna - jak ją przygotować?
Na samym początku przepisu musimy przygotować wywar. Głowy i kręgosłupy umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a także dosypujemy pieprz, sól i cukier. Całość gotujemy przez około 40 minut (jeśli głowy i kręgosłupy są świeże) lub około godziny (w przypadku mrożonych części ryb). Po tym czasie kawałki ryb wyławiamy i dokładnie obieramy.
Cebulę kroimy w kostkę, a warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa solimy i wrzucamy na rozgrzany olej. Po podsmażeniu warzywa dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu i gotujemy przez około 20-30 minut.
Zupa rybna z karpia - przepis jest prostszy niż myślisz!
Po tym czasie do bulionu i warzyw dodajemy kawałki surowych ryb i gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia. jeżeli postaraliśmy się o filety to sprawa jest o wiele prostsza, ponieważ już na tym etapie możemy doprawiać całość. jeżeli natomiast dysponowaliśmy tylko kawałkami ryb ze skórą oraz ościami to, aby nasza zupa rybna była idealna, musimy je wyłowić i dokładnie obrać. Obrane mięso dodajemy ponownie do bulionu razem z mięsem, które obraliśmy wcześniej z głów.
Teraz całość doprawiamy jeszcze solą, papryką, cukrem oraz koncentratem pomidorowym. Czekamy do zagotowania i gotowe! Zupę rybną możemy podawać zgodnie z naszymi upodobaniami - bez dodatków, z ziemniakami, makaronem lub bagietką czosnkową. Smacznego!