Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych zup polskiej kuchni. W poniedziałek była obowiązkowym daniem u babci. w tej chwili możemy podkręcić jej smak różnymi dodatkami, żeby jak najbardziej przypominała babciną zupę. Tym razem skupimy się na wydobyciu z niej lekkiej słodyczy. Warto dodać do wywaru...cukier brzozowy.
Składniki na zupę pomidorową z cukrem brzozowym
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, jest zdrowszą alternatywą dla klasycznego słodziła, a więc dla cukru białego. Właśnie dlatego warto dodać go do zupy pomidorowej, jednak nie możemy przesadzić z jego ilością. Wystarczą 2 łyżeczki na 1 l bulionu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pomidorówki z cukrem brzozowym? Oto lista:
- 1 l bulionu;
- 400 g pomidorów;
- 300 g warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por);
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczki cukru brzozowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przepis na zupę pomidorową z ksylitolem
Na początek zagotowujemy bulion w garnku. Potem obieramy mieszane warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Całość gotujemy przez około 25 minut do momentu, aż zrobią się miękkie.
W kolejnym kroku dorzucamy uprzednio sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy też koncentrat pomidorowy i gotujemy wywar jeszcze przez 10 minut.
Następnie doprawiamy zupę pomidorową ksylitolem, solą i pieprzem. Możemy zblendować ją na gładki krem, jeżeli lubimy kremową konsystencję.
Na koniec hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej pomidorówki, wlewamy ją do garnka i całość mieszamy.
Co jeszcze można dodać do pomidorówki?
Do pomidorówki można dodać jeszcze garść suszonej żurawiny. Słodko-kwaśny smak tych owoców idealnie dopełni słodycz pomidorów. Zupa zyska cierpką nutę.
Innym, nietypowym dodatkiem jest majonez. Wystarczą 2 łyżki produktu, aby zupa stała się wyrazista i kremowa.
Niektórzy dodają do niej starty na tarce i przesmażony imbir. To idealna opcja na przeziębienie lub chłodniejsze dni.
Zobacz też:
Takie buraczki do słoików robi moja mama. Są pyszne i nie potrzebują octu
O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy
To najsłodsza odmiana pomidorów. Są jędrne i soczyste, ale mało kto je zna