- Przekąski to nieodłączny element zabawy sylwestrowej. Trudno bowiem wytrzymać całą noc zabawy bez czegoś na ząb.
- Poniższa propozycja jest nie tylko szybka i prosta w wykonaniu. Może się okazać, iż większość potrzebnych składników już masz.
- Sprawdź podany niżej przepis i przygotuj niesamowicie smaczny camembert na ciepło z dodatkami.
Przekąski stanowią jeden z filarów udanej imprezy. Nie można przecież usadzić gości przy pustym stole. Z kolei jeżeli planujesz spędzić sylwestra samemu, to tym bardziej możesz pozwolić sobie na tę małą przyjemność. Sprawdź poniższy przepis na ser camembert i na dobre pożegnaj się z koreczkami.
Rozwiąż quiz o PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Przekąski na sylwestra to nie tylko koreczki
Jeśli zastanawiamy się nad odpowiednimi przekąskami na naszą imprezę, niemal natychmiast pomyślimy o serze. Jednak nie musimy ograniczać się do zwykłej deski zimnych serów. Możemy zdecydować się na camembert z dodatkami.
Składniki:
- Ser camembert;
- garstka pomidorków koktajlowych;
- papryka;
- bagietka czosnkowa;
- oliwa;
- szynka.
Zobacz także: Od samego początku odrzucała jego zaloty. „Potem było mi wstyd”
Sposób przygotowania
Oprócz składników do przyrządzenia tej sylwestrowej przekąski przydadzą się odpowiednie naczynia i ewentualnie trochę papieru do pieczenia.
- W pierwszej kolejności należy przygotować naczynie żaroodporne lub szeroką blaszkę, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na środku naczynia lub blaszki ułożyć ponacinany camembert. Dookoła sera poukładać pokrojone warzywa, natomiast wcześniej pokrojoną bagietkę położyć obok. Całość powinna stworzyć kolisty kształt.
- Na ułożone warzywa położyć szynkę. Całość polać oliwą oraz posypać suszoną bazylią.
- Naczynie z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć po upływie około 15-20 minut, gdy ser będzie się już rozpływał, a pieczywo się zarumieni.
- Tak przygotowany camembert podawać od razu.