Co to jest cyklaminian sodu?
Cyklaminian sodu to syntetyczny słodzik stosowany w przemyśle spożywczym jako substytut cukru. Jego oznaczenie, które możemy spotkać w składach produktów, to E952. Cyklaminian to sól sodowa kwasu cyklaminowego. Ma intensywnie słodki smak i jest od 30 do 50 razy słodszy od sacharozy. Do jego głównych cech należy stabilność w wysokiej temperaturze (dzięki temu można go wykorzystywać np. do pieczenia), a także możliwość połączenia z innymi słodzikami, by uzyskać efekt synergii oraz bardziej naturalny smak.
Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie
Cyklaminian sodu — gdzie występuje?
Właśnie ta ostatnia kwestia jest niezwykle ważna. Sam cyklaminian sodu pozostawia w ustach metaliczny smak, więc trzeba go połączyć z innym słodzikiem, by stworzyć mniej sztuczny smak. Najczęściej jest to z aspartamem lub sacharyną. Wynika to także z tego, gdzie jest wykorzystywany cyklaminian sodu — najczęściej spotkamy go w produktach o obniżonej zawartości kalorii, czyli napojach bezalkoholowych, gumach do żucia, słodyczach i produktach dietetycznych. Wszystko za sprawą tego, iż ma on zero kalorii.
Sprawdź również: Wyczyść tym ekran telewizora. Na długo pozbędziesz się kurzu i smug
Wpływ spożywania cyklaminianu sodu na zdrowie
Kwestia bezpieczeństwa spożycia cyklaminianu sodu od długiego czasu rozpala opinię publiczną. Wszystko ze względu na badania, które przeprowadzono w latach 70. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Zostały one przeprowadzone na zwierzętach, a ich wyniki sugerowały możliwość działania rakotwórczego. Badania europejskie, już na ludziach, nie potwierdziły jednak tego ryzyka. Dlatego w Polsce i w całej Unii Europejskiej jego spożycie nie jest zakazane. Maksymalna dzienna dawka cyklaminianu sodu została jednak ustalona na 7 mg na kilogram masy ciała.
Zobacz też:
Rozbiłeś termometr rtęciowy? Sprawdź, gdzie należy go wyrzucić
Tych grzybów nigdy nie susz. Możesz się poważnie zatruć
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób to, a będzie świeży i chrupiący w kilkanaście minut