Ta srebrna ryba uznawana jest za pokarm bogów. Wspomaga pracę oczu i wzmacnia kości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)


Śledzie od zawsze królowały na polskich stołach. Jemy je w różnych postaciach – w occie, w oleju, śmietanie lub po prostu smażymy. Czy wiedzieliście, iż w Skandynawii tę rybę uznaje się za pokarm bogów? Swoimi walorami przewyższa choćby samego łososia.

Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez rybek, koniecznie do jadłospisu dołączcie śledzia. Jest doskonałym źródłem kwasów Omega 3 i 6 oraz wielu innych bardzo istotnych dla człowieka składników odżywczych, na przykład łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Śledzie są też źródłem żelaza, które zapobiega rozwojowi anemii oraz cynku i miedzi.

Śledzie zawierają mnóstwo witamin i minerałów (UNPLASH)

Sposoby na wybranie dobrej ryby

Nie wszyscy lubią produkty w zalewie lub puszce. Na szczęście na rynku istnieją też inne warianty. Do najpopularniejszych należą śledzie w occie w oleju. Możemy też wybrać zwyczajne płaty. Musimy jednak uważać. jeżeli zauważymy, iż miąższ jest biały lub żółty, lepiej je odłóżmy. Istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że ryba jest sztucznie zabarwiana i zawiera mnóstwo konserwantów. Zamiast tego szukajcie szarawego lub lekko kremowego mięsa. Miąższ powinien być gęsty i zwarty.

Jeśli chcecie zjeść smacznie, poproście sprzedawcę o tłustą rybę. Śledź powinien mieć szkliste, wypukłe oczy i morski zapach. choćby najmniejsza woń tak zwanego „rybiego smrodu” jest oznaką, iż produkt zaczął gnić i nadaje się tylko do wyrzucenia. Unikajmy też ryb, które przechowywane są w bardzo dużych beczkach z roztworem z octu.

Idź do oryginalnego materiału