W przepisach internetowych i tych z książek kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na śledzie w oleju albo sosie śmietanowym, robionym na bazie śmietany zmieszanej z majonezem. Trzeba przyznać, iż te dwie wersje są najbardziej popularne.
Może tym razem warto postawić na lekką sałatkę śledziową, o której mało kto słyszał? Przedstawiamy przepis na śledziową z jabłkami i piklami w sosie śmietanowo-chrzanowym.
Składniki na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami
Do sałatki śledziowej potrzebujemy dobrych jakościowo filetów śledziowych. Mogą być takie z solanki. Musimy jednak pamiętać, aby namoczyć je dzień przed robieniem dania. Dzięki temu nie będzie zbyt słone.
Podstawą tej sałatki jest sos robiony ze śmietany 18%, który łączymy nie z majonezem, a z chrzanem, musztardą i...skórką z limonki.
Sokiem z limonki skrapiamy też jabłka, aby zachowały swój kolor i zyskały lekko-kwaśny smak, idealnie uzupełniający całą przekąskę. Nie możemy również zapomnieć o korniszonach, dzięki którym to danie jest chrupiące.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki śledziowej? Oto dokładna lista:
- 4 śledzie;
- 4 ogórki korniszony;
- 2 jabłka;
- 1 cebula;
- 1 limonka;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek kopru;
- 50 ml śmietany 18%;
- 5 g startego chrzanu;
- 5 g musztardy;
- przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Przepis na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami
Żeby zrobić sałatkę śledziową, na początek przygotowujemy sos. W tym celu łączymy w miseczce śmietanę, musztardę, chrzan. Na koniec dodajemy startą skórkę limonki, którą uprzednio myjemy i wyparzamy. Całość doprawiamy przyprawami wedle uznania.
W kolejnym kroku kroimy filety śledziowe na małe kawałki, jabłka i korniszony w kostkę, a cebulę w pióra. Nie zapomnijmy skropić jabłek sokiem z limonki.
Po pokrojeniu wszystkich składników wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość delikatnie mieszamy.
Na koniec posypujemy sałatkę śledziową posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Możemy doprawić ją jeszcze raz solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę śledziową odstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzoną jako pyszny dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, iż poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć