Ta sałatka będzie idealna do dań z grilla. Ma niecodzienny składnik

pysznosci.pl 1 rok temu

Do dań z grilla najczęściej serwujemy kiszone ogórki lub inne piklowane warzywa. Tymczasem to doskonały moment na sałatkę, której skład i smak zaskoczy twoich gości. Przygotujesz ją bardzo prosto z młodych listków mniszka lekarskiego. Mniszek lekarski smakuje jeszcze lepiej niż rukola. Uwierz, to będzie hit!

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rośnie powszechnie na trawnikach i łąkach. Przez wielu ludzi postrzegany jest, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. Tymczasem to cenne zioło. Zwolennicy naturalnych terapii, przygotowują najczęściej syrop z kwiatów mniszka. Ten specyfik ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Sprawdza się w przeziębieniach, a także przy kłopotach żołądkowych i infekcjach skóry.

Kwiaty mniszka lekarskiego – Pyszności; źródło: Adobe

Mniszek lekarski – samo zdrowie

Mało kto zdaje sobie sprawę z ogromnej mocy leczniczej tej rośliny. Choć cała wykazuje adekwatności oczyszczające organizm człowieka z toksyn i złogów oraz ma działanie wzmacniające, to na szczególne uznanie zasługują jej korzenie i łodygi. Wyciągi z mniszka lekarskiego wspomagają działanie wątroby, trzustki i nerek. Mogą być stosowane w kuracjach odchudzających. Obniżają też poziom cukru we krwi. To zaledwie część z jego prozdrowotnych możliwości.

Skupmy się jednak na kulinariach. Liście mniszka lekarskiego zawierają mnóstwo cennych witamin i są baza dla koktajli, a także sałatek. Najlepsze są właśnie teraz — w kwietniu i maju. Później będą miały więcej garbników i charakterystyczny gorzki smak. Te młode są orzeźwiające. Mają lekko ziołowy smak z interesującą korzenną nutą i wspaniale sprawdzą się jako składnik wiosennej sałatki. Spróbuj jej koniecznie. Oczywiście pamiętaj, iż surowiec trzeba zbierać z dala od miejskich dróg, najlepiej na łące.

Sałatka z mniszka lekarskiego Pyszności: Adobe

Sałatka z mniszka lekarskiego – przepis

Składniki:

  • 10 dag liści mniszka lekarskiego (ok. 2 garście młodych liści)
  • 20 dag zielonego ogórka
  • 15 dag jabłka
  • kilka listków lubczyku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Liście mniszka lekarskiego opłucz, osusz i porwij na kawałki.
  2. Ogórka i jabłko umyj i pokrój w kostkę (bez obierania). Listki lubczyku także drobno posiekaj.
  3. Zrób sos. Czosnek obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj olej z pestek winogron, musztardę, sok z cytryny, miód oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Do miski przełóż liście mniszka lekarskiego, lubczyku oraz pokrojone ogórek. Całość polej sosem i wymieszaj. Wierzch sałatki możesz udekorować ulubionymi kiełkami i kwiatkami stokrotek.

Sprawdź również przepis na sałatkę z brokułami:

Idź do oryginalnego materiału