Ta marmolada smakuje jak słodko-kwaśne żelki. Podbija smak każdych lodów. Mało kto zna ten przepis

g.pl 1 dzień temu
Marmolada z tego owocu to smaczny rarytas, który możesz przygotować w domowym zaciszu. Wyrób cieszy się szczególną popularnością w Grecji, gdzie przygotowuje się ją z najwyższej jakości owoców. Wypróbuj prosty przepis na ten wyjątkowy smak.
Do zrobienia domowej marmolady z cytryny potrzeba zaledwie kilku składników. Można zrobić ją w wersji podstawowej lub zmodyfikowanej, np. z dodatkiem aromatycznego i intensywnego w smaku imbiru. Oba warianty z pewnością są warte wypróbowania.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem


Marmolada z cytryny - przepis. Jakich składników będziesz potrzebować?
Lato to doskonały czas na robienie przetworów na zimę. Najczęściej przygotowujemy dżemy i marmolady owocowe z truskawek, wiśni, porzeczek, jabłek czy śliwek. A może w tym roku w Twojej spiżarni zagości także marmolada z cytryny? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a sposób wykonania nie odbiega od tego, który znamy z naszego podwórka, choć wyrób może wydawać się bardzo "egzotyczny". Do przygotowania tego smakowitego specjału będziesz potrzebować następujących składników:


6 średniej wielkości cytryn
250 ml soku z cytryny
1 kg cukru białego
ok. 750 ml wody
pektyna (opcjonalnie)


Marmolada cytrynowa do naleśników i domowych deserów. Jak zrobić?
Jak widać z powyższego, wystarczy jedynie kilka składników, aby powstała pyszna marmolada cytrynowa. Przygotujesz ją zgodnie z poniższą recepturą:


Cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy do wysuszenia
Delikatnie ścieramy skórkę i odkładamy (można zawinąć np. w ręcznik papierowy)
Cytryny kroimy na ćwiartki, wyjmujemy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki
Pokrojone owoce umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą
Gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut
Dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie ponownie zagotowujemy
Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż marmolada uzyska pożądaną konsystencję (w międzyczasie należy zbierać pianę, która pojawia się na powierzchni)
jeżeli marmolada jest zbyt rzadka, można zagęścić ją pektyną, postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków
Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia
Słoiki z marmoladą cytrynową przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu (np. spiżarnia lub szafka kuchenna). Po otwarciu słoik należy włożyć do lodówki


Przygotowany z powyższymi wskazówkami rarytas można wykorzystać na różne sposoby, np.:


jako smarowidło do kanapek
jako dodatek do gofrów i naleśników
jako nadzienie do kruchych ciasteczek
jako dodatek do domowych ciast (w przepisach, w których występuje warstwa dżemu owocowego)


Zobacz też: Perła PRL-u, po którą sięgali mężczyźni i kobiety. Dorośli i dzieci. Dziś nie każdy zna choćby nazwę
Idź do oryginalnego materiału