Ta karpatka nie ma ani grama cukru, a smakuje doskonale. Idealna na święta bez zbędnych kilogramów

top.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Karpatka to klasyczne ciasto, które wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Do dzisiaj chętnie wykonywane jest na różne okazje, w tym na Wielkanoc. Co ciekawe, tę uwielbianą słodkość z lekkim kremem i “górzystym ciastem” można przygotować w taki sposób, by było mniej kaloryczna i jednocześnie tak samo smaczna. Poznaj zatem przepis na fit karpatkę, który warto wypróbować z okazji nadchodzących świąt.

Fit wersje uwielbianych ciast również mogą zachwycać swoim smakiem, tak jak robią to klasyki. Wystarczy znać dobre przepisy, które zmniejszą kaloryczność słodkości, ale jednocześnie zachowają głębie smaku. Tak jest w przypadku tej fit karpatki, która ma mniej kalorii niż tradycyjna wersja, ale przy tym smakuje naprawdę dobrze, przez co zachwyci swoim smakiem w świąteczny czas.

Fit karpatka na Wielkanoc — ciasto, które zachwyca smakiem

Klasyczna karpatka to kremowa masa budyniowa połączona z pofałdowanym ciastem parzonym. To właśnie do tych nieregularnych kształtów powierzchni nawiązuje nazwa ciasta. Tak jak większość tego typu słodkości ma sporo kalorii, przez co wiele osób będących na diecie czy też ograniczających cukier, całkowicie z niej rezygnuje.

Nie ma jednak takiej potrzeby, gdyż wystarczy tradycyjną karpatkę zamienić na tę fit, w której nie ma białego cukru. Poprzez kilka zabiegów “odchudzających" ciasto to ma znacznie mniej kalorii, przez co sprawdzi się choćby w czasie odchudzania.

To idealna propozycja na święta wielkanocne, gdyż zachwyci swoim wyglądem i smakiem, a przy tym na taką fit karpatkę będzie mógł pozwolić sobie każdy — choćby osoby, które dbają o linię.

Zobacz także: Ten mazurek zrobi furorę na stole wielkanocnym. Goście oniemieją z zachwytu

Jak zrobić fit karpatkę? Postępuj według tej receptury

Fit karpatka ma mniej kalorii między innymi poprzez zamianę białego cukru na naturalne zamienniki, takie jak ksylitol czy erytrytol. Ponadto klasyczna mąka pszenna zamieniona jest na mąkę migdałową. Tym samym ciasto zmniejsza wartość kaloryczną, ale zachowuje swój wyjątkowy smak. Aby przygotować taką fit karpatkę, potrzebujesz następujących składników:

Ciasto parzone:

  • 130 g mąki pszennej lub mąki migdałowej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 40 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g ksylitolu lub erytrytolu,
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • Szczypta soli

Sprawdź też: Tanie, proste i zdrowe ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kilka minut, bez włączania piekarnika

Sposób przygotowania:

Przyrządzanie karpatki zacznij od kremu budyniowego. W tym celu umieść mąkę kukurydzianą, jajka, ksylitol i sól w misce, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj do całości gorące mleko, nie przerywając szybkiego mieszania. Wlej całość do garnuszka i gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Na sam koniec dodaj esencję waniliową i ponownie wszystko wymieszaj. Zgęstniały krem przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przejdź do wykonywania ciasta parzonego. Wlej do garnka mleko, wodę, sól, ksylitol, a także masło. Całość doprowadź do wrzenia i następnie dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gotowe, zdejmij je z kuchenki, cały czas mieszając, aż ciasto osiągnie temperaturę około 60 st. C. W tym czasie dodaj jajka i dalej mieszaj.

Następnie połowę przygotowanego ciasta wlej do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut. Zrób to samo z drugą połową ciasta.

W międzyczasie zmiksuj miękkie masło, dodając do niego partiami przestygniętą masę budyniową. Po upieczeniu obu partii ciasta parzonego przełóż je warstwą kremu i gotowe ciasto pozostaw w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem możesz fit karpatkę oprószyć zmielonym słodzikiem zamiast cukru pudru. Smacznego!

Zobacz też:

Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta

Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka

Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa

Idź do oryginalnego materiału