Ta część kolby najczęściej ląduje w koszu. Niesłusznie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kukurydza ma swoje tajemnice - Pyszności; foto: Canva


Przynajmniej 9 na 10 osób wyrzuca tę część kolby, nie wiedząc, iż jest ona niezwykle zdrowa. Kukurydza niejeden skrywa sekret — dowiedz się, co kryje się w jej „wąsach”, a już nigdy więcej nie wylądują w koszu na śmieci.

Niektóre części roślin, warzyw i owoców bywają całkiem pomijane na płaszczyźnie kulinarnej. Tymczasem natura wiedziała, co robi i nie ma tu mowy o przypadkach. W ten sposób okazuje się, iż szypułki truskawek mogą posłużyć do zrobienia zdrowotnego naparu, a skórki pomarańczy — pysznej przyprawy pełnej witaminy C. A to tylko kropla w morzu przykładów. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku „wąsów” kukurydzy.

Kukurydza ma swoje tajemnice – Pyszności; foto: Canva

Kukurydza i jej tajemnice

Kukurydza jest cenioną przez dietetyków rośliną, charakteryzującą się dużą zawartością prozdrowotnych mikro i makroelementów. Co ciekawe, wiele dobrego można powiedzieć również o jej „wąsach”, które w większości przypadków lądują w koszu na śmieci. Warto zakończyć ten proceder. Ale wszystko po kolei.

Czym tak naprawdę są te wspomniane wąsy? Ta część kolby profesjonalnie nazywa się znamionami kukurydzy. Pojawiają się w czasie kwitnięcia i przybierają postać cienkich nitek wystających spomiędzy liści żeńskich kwiatostanów. Co ciekawe, o ich niezwykłych adekwatnościach wiedzieli już starożytni. Wąsy kukurydzy były wykorzystywane między innymi w dawnej medycynie chińskiej.

Znamiona kukurydzy — co z nich zrobić?

Wąsy kukurydzy stosuje się w ziołolecznictwie. Ponieważ są surowcem moczopędnym, używa się ich do pozbycia się infekcji pęcherza i dróg moczowych, a choćby zapalenia nerek. Chociaż ich najbardziej znanym i cenionym działaniem jest właśnie zapobieganie problemom w oddawaniu moczu, to na tym ich zalety się nie kończą. Znamiona działają też jako środek uspokajający, łagodzący bóle mięśni i regulujący ciśnienie krwi.

Kukurydza i jej „wąsy” – Pyszności; foto: Canva

Najczęstszym sposobem wykorzystania wąsów kukurydzy jest zrobienie z nich naparu. Wysuszone znamiona zalewa się gorącą wodą (za odpowiednie dawkowanie przyjmuje się 1 łyżeczka wąsów kukurydzy na 250 ml wrzątku) i odstawia na kilka minut pod przykryciem. Takiej herbaty nie należy słodzić, a choćby nie ma to specjalnego sensu. Znamiona same w sobie nadają naparowi słodkiego, kukurydzianego smaku, który na pewno polubisz!

Idź do oryginalnego materiału