jeżeli w najbliższym czasie planujesz spotkanie w gronie rodzinnym lub imprezę ze znajomymi, ale nie masz pomysłu, czym ich ugościć, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Wykorzystaj sezon na świeże owoce i zrób budyniową tartę z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty i pochodzi ze strony Ani Starmach. Jak zrobić taki deser?
REKLAMA
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Najlepsza tarta z truskawkami według Ani Starmach. To idealny deser na lato
Anna Starmach to jedna z najsłynniejszych polskich ekspertek kulinarnych. Doskonale znamy ją z programu "Masterchef", gdzie od pierwszej do 12. edycji pełniła rolę jurorki. Oprócz tego regularnie tworzy własne przepisy, które publikuje w książkach kucharskich i na swoim portalu. Właśnie tam przedstawiła swój sposób na prosty, letni deser, czyli tartę z truskawkami. Kruche ciasto w połączeniu z aksamitnym, budyniowym nadzieniem i świeżymi truskawkami tworzy pyszną kompozycję, która posmakuje każdemu.
Zobacz też: Prosty przepis na dżem truskawkowy. Dodaj ten nietypowy składnik. Smak będzie niepowtarzalny
Ile budyniu do tarty z truskawkami? Przygotuj niezbędne składniki
Składniki na kruche ciasto:
200 gramów mąki,
120 gramów masła,
jajko,
łyżka cukru,
łyżka zimnej wody.
Składniki na nadzienie:
2 budynie waniliowe,
laska wanilii,
500 mililitrów mleka,
500 gramów świeżych truskawek,
świeża mięta.
Tarta z truskawkami i budyniem. Przepis krok po kroku
Na początek przygotowujemy kruche ciasto. W tym celu do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko, cukier oraz wodę i całość zlepiamy w jednolitą kulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy ją do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i przekładamy je do formy na tartę. Spód i brzegi dokładnie dociskamy do misy, a dzięki widelca robimy w nich drobne dziurki. Następnie wykładamy całość papierem do pieczenia i wysypujemy na to ciężkie elementy (na przykład groch lub metalowe kuleczki), dzięki czemu ciasto zachowa swój kształt, a brzegi nie opadną w trakcie pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Po tym czasie ściągamy papier oraz obciążenie i pieczemy jeszcze przez kolejne 25-30 minut aż do zarumienienia.
Gotowe ciasto studzimy na kratce z piekarnika.
Gdy ciasto się chłodzi, zabieramy się za nadzienie. Najpierw przygotowujemy budynie według instrukcji na opakowaniu. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem, przeciągamy ostrzem przez jej środek i wyjmujemy w ten sposób ziarenka, które następnie dodajemy do przygotowanego wcześniej budyniu. Całość mieszamy.
Krem przekładamy na ostudzone ciasto, a następnie przykrywamy całość pokrojonymi na plastry truskawkami. Na koniec dekorujemy tartę listkami mięty.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.