Stare porzekadło mówi o tym, iż jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Cóż, do pokochania ryżowych szyszek nikt nie musiał nas zmuszać, a będąc dziećmi, wręcz nie wyobrażaliśmy sobie, iż może istnieć lepsza od nich słodycz. To dlatego uwielbiamy czasem do nich wracać. jeżeli ty również, to ten przepis zabierze cię w kulinarną podróż w czasie.
Zawsze powtarzamy, iż PRL był czasem, w którym kuchenna kreatywność sięgała zenitu. Dzisiejsze nowoczesne przepisy (zwłaszcza te z TikToka) również wykazują się niemałą fantazją, ale bądźmy szczerzy — w czasach nieograniczonego dostępu do produktów z całego świata, jest to jednak w pewnym sensie łatwiejsze.
PRL w kuchni
Rzeczywistość PRL to natomiast zupełnie inna bajka. Nasze mamy i babcie tworzyły coś z niczego — i za to zawsze będziemy ściągać przed nimi czapki z głów. Chociaż niektóre ich eksperymenty mogły nie przechodzić pomyślnie (przynajmniej w naszych oczach), to inne wytwory ich niesamowitej wyobraźni do dziś pozostały w naszej pamięci. Na czele tych często wspominanych łakoci zawsze stawiamy ryżowe szyszki.
szyszki ryżowe – Pyszności; foto: Adobe Stock
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie zjadł ich tyle, by żołądek był już bliski eksplozji. Pyszne, słodkie i potwornie uzależniające: takie je pamiętamy. Dzisiaj, kiedy jesteśmy już duzi i odpowiedzialni (prawda?), czujemy, iż jesteśmy gotowi na przyrządzenie ich w domu i zjedzenie z umiarem. Sam się przekonaj, czy tobie też się to uda!
Ryżowe szyszki z PRL
Składniki:
- 80 g ryżu preparowanego
- 300 g krówek
- 100 g masła
- opcjonalnie: łyżeczka kakao
szyszki ryżowe – Pyszności; foto: Canva
Sposób przygotowania:
Krówki włóż do garnuszka i dodaj do nich masło. Podgrzewaj te składniki na małym ogniu do momentu, w którym stopią się i zmieszają. Mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. jeżeli zdecydujesz się na dodanie do nich kakao, wsyp je na sam koniec.
Teraz zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego ryż preparowany. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dłońmi uformuj z nich szyszki. Odczekaj chwilę, aż zastygną i gotowe. Smacznego!
A jeżeli szukasz innych pomysłów na słodkości, koniecznie obejrzyj ten filmik z przepisem na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.