Szybkie pączki z serka homogenizowanego to smakowita przekąska, która sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię głód słodyczy. Dowiedz się, jak je przygotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Pączki z serka homogenizowanego a pączki tradycyjne
Czym różnią się pączki z serka homogenizowanego od tradycyjnych pączków? Choć nazwa jest taka sama, to oba wypieki różnią się między sobą kilkoma istotnymi cechami. Przede wszystkim chodzi o recepturę przygotowania. Przygotowanie tradycyjnych pączków bazuje na cieście drożdżowym, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Szybkie pączki z serka homogenizowanego są znacznie bardziej delikatne i mają charakterystyczny waniliowy posmak. Inna jest także ich struktura. Pączki z serka homogenizowanego są bardziej wilgotne. Tradycyjne pączki są z reguły nadziewane kremami lub konfiturami, natomiast pączki z serka homogenizowanego zwykle są puste w środku. Różnica dotyczy także czasu przygotowania. Tradycyjne pączki są bardzo smakowite, jednak do ich przygotowania potrzeba dużo czasu. Pączki z serków homogenizowanych nie wymagają aż tak dużego nakładu pracy i czasu, dzięki czemu robi się je znacznie szybciej.
Przepis na pączki z serka homogenizowanego — jakich akcesoriów będziesz potrzebować?
Przepis na pączki z serka homogenizowanego jest prosty i nieskomplikowany, a lista akcesoriów kuchennych niezbędnych do jego przygotowania, jest naprawdę krótka. Niezbędne są oczywiście naczynia, w których będziemy mieszać składniki oraz rózga lub łyżka do ich połączenia. Bardzo istotny jest także garnek z grubym dnem, gdzie będziemy nagrzewać olej i smażyć nasze szybkie pączki z serka homogenizowanego. Przydatnym akcesorium jest także termometr, który pozwala na precyzyjne określenie temperatury oleju. Bardzo przydatne będą także ręczniki papierowe, które z uwagi na wysoką wchłanialność, umożliwią pozbycie się nadmiaru tłuszczu z pączków. Potrzebna może być również pęseta kuchenna, która ułatwi obracanie pączków na drugą stronę.
Pączki z serków homogenizowanych — jak zrobić?
Jak zrobić pyszne pączki z serków homogenizowanych? Na początek przygotuj składniki. Będą Ci potrzebne:
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
375 g mąki pszennej
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania pączków
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka i wymieszaj je dokładnie z serkami homogenizowanymi. Do drugiej miski przesyp mąkę, dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. W głębokim garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, dzięki łyżki nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Gotowe pączki ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Pączki obtocz w cukrze pudrze.
Angielskie pączki z serka homogenizowanego — przepis zmodyfikowany
Jak zrobić angielskie pączki z serka homogenizowanego? Przepis podstawowy jest bardzo prosty i z pewnością poradzą sobie z nim choćby mało doświadczeni kucharze. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wyjść poza schemat i do przygotowania szybkich pączków z serka homogenizowanego użyć także innych smaków, niż podstawowy waniliowy. Na pewno będzie to coś innowacyjnego i wartego wypróbowania. Choć szybkie pączki z serka homogenizowanego nie mają zwykle nadzienia, to można poszaleć także w tej kwestii i w środku naszego przysmaku umieścić odrobinę ulubionej konfitury. Pączki można ozdobić cukrem pudrem, a także obsypać wiórkami kokosowymi lub mieszanką drobno zmielonych orzechów i bakalii.
Pączuszki z serka homogenizowanego — wskazówki dotyczące smażenia
Pączuszki z serka homogenizowanego mogą przybierać nieregularne kształty, a to za sprawą konsystencji ciasta. Aby ułatwić sobie pracę podczas formowania pączków, można użyć dwóch metalowych łyżek lub spróbować uformować kulki dzięki dłoni. W tym celu dłonie warto zwilżyć delikatnie dłonie tłuszczem np. olejem i przekładać kulkę z ciasta kilka razy z jednej dłoni do drugiej. Pączki z serka homogenizowanego powinny być smażone na dobrze nagrzanym oleju. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 170-180°C (temperaturę można kontrolować przy pomocy termometru kuchennego). Gdy nie mamy pewności co do tego, czy olej jest dobrze nagrzany, warto zrobić próbę i umieścić jednego pączka w garnku. o ile zacznie się smażyć od razu, to znaczy, iż temperatura jest już odpowiednia.
Zobacz też: Pączki dyniowe to prawdziwy hit jesieni. W środku kryją coś, o czym choćby nie pomyślisz