Airfryer może być świetnym narzędziem do pieczenia ciast. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza nasze wypieki będą idealnie dopieczone, puszyste oraz wilgotne. Jest to również bardziej oszczędne rozwiązanie, a także znacznie szybsze. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i łatwe ciasto z airfryera.
Dlaczego warto piec ciasta w airfryerze? To dobry sposób na szybki i smaczny deser
Pieczenie ciast w airfryerze jest świetną alternatywą dla robienia tego w tradycyjnym piekarniku. Metoda ta pozwala nam skrócić czas przygotowania. W związku z tym do przyrządzenia słodkiego wypieku zużyjemy mniej energii.
W dodatku małe rozmiary urządzenia sprawiają, iż nie tylko błyskawicznie się ono nagrzewa, ale także umożliwia równomierną cyrkulację powietrza, która sprawia, iż ciasto piecze się szybciej i bardziej równomiernie. Jest to więc nie tylko oszczędność energii i pieniędzy, ale i czasu.
W dodatku w airfryerze bez problemu możemy piec także małe porcje wypieków, robiąc to ekonomicznie i szybko, a także nie wkładając w to wiele pracy.
Czytaj również: Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety
Jak zrobić szybkie ciasto z airfryera? To łatwy i smaczny deser
Chcąc przygotować proste ciasto z airfryera, nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W dodatku nie potrzebujemy dużej ilości składników, aby upiec smaczny deser, który zachwyci naszych gości. Do przyrządzenia ciasta z airfryera, musimy naszykować:
- 1 jajko,
- pół szklanki cukru,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- pół szklanki kakao,
- pół szklanki mleka,
- 50 ml oleju,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki wrzątku,
- szczyptę soli.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania do dużej miski mąki. Dodajemy do tego cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy mleko, olej oraz wbijamy do niej jajko.
Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki z obu misek. Dolewamy do nich wrzątek i mieszamy całość, aż powstanie gładka masa. Dorzucamy posiekane orzechy włoskie i znów mieszamy masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Wkładamy ją do airfryera ustawionego na 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając je dzięki patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy opcjonalnie udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Zobacz też:
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć