Jeśli lubisz tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu, ten pomysł na racuchy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrobisz je w kilka chwil i bez skomplikowanych składników.
Składniki na racuchy z serka wiejskiego
Do przygotowania puszystych racuchów z serka wiejskiego potrzebujesz tylko kilku produktów, które najpewniej masz w domu:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
To składniki, z których w kilka minut wyczarujesz górę złocistych, pachnących placuszków.
Sprawdź również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Racuchy z serka wiejskiego — sposób przygotowania
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć serek wiejski, jajka, cukier i cynamon, a następnie wymieszaj całość na jednolitą masę. Dodaj starte jabłka i ponownie zamieszaj. Wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz składniki, aż ciasto będzie gęste. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, a gdy będą gotowe, odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem, bo najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Zobacz też:
Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro
Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy
Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki