​Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Racuchy to smak dzieciństwa, który zawsze poprawia humor. W tej wersji przygotujesz je z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Dzięki temu będą delikatne, puszyste i pełne białka. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser albo kolację na słodko.

Jeśli lubisz tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu, ten pomysł na racuchy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrobisz je w kilka chwil i bez skomplikowanych składników.

Składniki na racuchy z serka wiejskiego

Do przygotowania puszystych racuchów z serka wiejskiego potrzebujesz tylko kilku produktów, które najpewniej masz w domu:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

To składniki, z których w kilka minut wyczarujesz górę złocistych, pachnących placuszków.

Sprawdź również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki

Racuchy z serka wiejskiego — sposób przygotowania

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć serek wiejski, jajka, cukier i cynamon, a następnie wymieszaj całość na jednolitą masę. Dodaj starte jabłka i ponownie zamieszaj. Wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz składniki, aż ciasto będzie gęste. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, a gdy będą gotowe, odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem, bo najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zobacz też:

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

​Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy

Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

Idź do oryginalnego materiału