Szybki orzechowiec bez pieczenia to life-saver. Wielkanoc last minute!

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Jeśli szukasz smakowitego ciasta na Wielkanoc bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj orzechowy deser z masą budyniową i spodem z krakersów. Ciasto łączy w sobie przeciwstawne smaki. Orzechy włoskie karmelizowane w miodzie fajnie kontrastują ze słonym spodem, dzięki czemu deser jest zupełnie inny niż wszystkie.
Przygotowanie potraw wielkanocnych zajmuje dużo czasu, dlatego warto mieć w zanadrzu łatwe i szybkie w przygotowaniu przepisy, które doskonale zdadzą egzamin w przedświątecznej gorączce. Jednym z nich jest właśnie przepis na ciasto orzechowe, które najlepiej zrobić na dwa dni przed Wielkanocą. Mamy wówczas gwarancję, iż smaki fajnie się ze sobą przegryzą, a deser zawładnie każdym podniebieniem.


REKLAMA


Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel


Ciasto bez pieczenia z mocno orzechowym akcentem - przygotuj potrzebne składniki
Orzechowiec to deser, który idealnie nadaje się do kawy. Aby przygotować to smakowite ciasto bez pieczenia, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:


150 g słonych krakersów
140 g masła orzechowego
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
200 g masła
200 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu płynnego


Ciasto wielkanocne bez pieczenia. Przygotowanie spodu to pestka
Pierwszy krok to przygotowanie spodu naszego deseru. Orzechowe ciasto wielkanocne bez pieczenia przygotowujemy ze słonych krakersów, ale o ile nie mamy ich pod ręką, to możemy wykorzystać także herbatniki maślane.


Krakersy należy zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta
Zmielone krakersy łączymy z masłem orzechowym i mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa
Masę wykładamy na spód formy wyłożonej folią spożywczą
Dokładnie rozprowadzamy (także po ściankach) i wstawiamy do lodówki do schłodzenia


Zobacz też: Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce
Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Zrób masę budyniową
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, którą położymy na spód naszego ciasta bez pieczenia. Na Wielkanoc i nie tylko często sięgamy po masę budyniową. Jest ona prosta w przygotowaniu i smakuje wybornie w różnych deserach. Przygotujesz ją zgodnie z następującą instrukcją:


Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy
Resztę mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy
Do rondelka wlewamy mleko z rozpuszczonym budyniem
Gotujmy przez chwilę
Masło ucieramy na puch
Stopniowo dodajemy przestudzony budyń
Masę wykładamy na schłodzony spód


Zobacz też: Łatwe potrawy z jajkiem w roli głównej, których smak trzeba poznać. Ładnie wyglądają na stole


Ciasto bez pieczenia - Wielkanoc. Udekoruj wierzch karmelizowanymi orzechami
Ostatnia warstwa naszego ciasta bez pieczenia na Wielkanoc to masa orzechowa. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę:


W rondelku podgrzewamy miód
Gdy zacznie się pienić, wrzucamy orzechy
Dokładnie mieszamy, aby orzechy pokryły się miodem na całej powierzchni
Smażymy przez chwilę
Masę orzechową wykładamy na wierzch ciasta
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia


Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału