Gdy wracamy do domu zmoknięci i zmarznięci, marzymy o czymś rozgrzewającym. Często jest to po prostu herbata lub kawa. Tymczasem jest wiele genialnych i prostych pomysłów, które rozgrzeją i cudownie smakują.
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Rozgrzewające dania na jesień - czemu nagle musimy się ogrzać?
Rozgrzewają dania na jesień to coś, czego szukamy, by przy zmieniającej aurze znowu poczuć ciepło. Latem narzekamy na upały i marzymy o chłodniejszych dniach, a gdy nadchodzą, narzekamy w drugą stronę. Najbardziej odczuwalne są zwłaszcza pierwsze dni chłodu, który tak naprawdę nie jest zwykle taki dojmujący. Po prostu z temperatury ponad 20°C nagle robi się 10°C. Wówczas wydaje nam się, iż jest bardzo zimno, ale z kolei, gdy zimą mierzymy się z temperaturą poniżej zera i nagle jest 10°C na plusie, wydaje nam się, iż jest ciepło. Dlatego też, gdy zmienia się aura, szukamy rozwiązań, by wyrównać te różnice temperatur, a ciepłe posiłki świetnie się do tego nadają.
Jakie przyprawy powinny mieć dobre, rozgrzewające dania?
To zawsze jest kwestia kontrowersyjna, ponieważ nie wszystkie lubimy. Stąd też zresztą wielość smaków i przepisów, aby móc dopasować je do własnych preferencji. Są jednak przyprawy, które sprzyjają recepturom na dobre rozgrzewające dania i podkreślają uczucie przyjemnego i tak upragnionego ciepła, które rozchodzi się w naszym ciele. Wśród takich wymienić można:
imbir,
chilli,
pieprz,
ostrą paprykę,
gałkę muszkatołową.
Przepisy na rozgrzewające dania - kasza kuskus z pikantnym sosem i kurczakiem
Są receptury, które są proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie idealne na chłodne dni. Przepisy na rozgrzewające dania nie muszą być absorbujące ani nie muszą wymagać dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy połączyć ze sobą parę prostych składników, by otrzymać pyszne i aromatyczne danie, które przypadnie do gustu również naszym bliskim.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
150 g kaszy kuskus
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 cukinia
passata pomidorowa
masło klarowane
sól, pieprz, ostra papryka lub chilli.
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić trochę masła i przysmażyć do zrumienienia cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać posiekany czosnek i wymieszać. Dodać pokrojoną w paski paprykę i cukinię pokrojoną w plasterki. Trzymać na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Przełożyć do garnka. Mięso z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Ponownie dodać odrobinę masła na patelnię i podsmażyć mięso przez kilka minut, aby dalej było kruche, ale nie surowe w środku. Wrzucić do garnka. Dodać trochę wody i passatę pomidorową oraz przyprawy. Wszystko zagotować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie kaszę kuskus posolić, wymieszać suchą z solą, a następnie zalać wodą centymetr powyżej linii kaszy i wstawić do mikrofalówki na 4 min. Nakładać kaszę i polewać sosem.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę