Smacznie i z pomysłem – przepisy Macieja Woźniaka z programu „Hej Poznań” (13.10.2025)

codziennypoznan.pl 10 godzin temu

Tatar wołowy z ligawy

Składniki:

  • 200 g ligawy wołowej

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

  • 1 łyżka wody mineralnej niegazowanej

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • 1 mała cebula

  • 1 korniszon

  • kilka marynowanych kurek

  • kilka pasków marchewki marynowanej

  • 1 łyżeczka kaparów

  • olej pietruszkowy (olej wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki)

Sposób przygotowania:
Ligawę drobno siekamy nożem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy żółtko, olej, wodę mineralną, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, aż stanie się jednolita i sprężysta.
Formujemy porcję na talerzu. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną cebulę, korniszon, kapary oraz marynowane dodatki. Całość polewamy olejem pietruszkowym.


Chili con carne

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 puszki kukurydzy

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • szczypta ostrej papryki (lub więcej według uznania)

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • starty ser do podania

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy do momentu, aż mięso się zrumieni. Wlewamy pomidory i bulion, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 15–20 minut.
Dodajemy kukurydzę, fasolę i pokrojoną paprykę. Dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku kuminem, oregano, ostrą papryką i solą.
Podajemy gorące, posypane tartym serem.


Tortilla pszenna z szarpaną wieprzowiną i guacamole

Składniki:

  • 2 tortille pszenne

  • 300 g łopatki wieprzowej

  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula (do duszenia mięsa)

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

  • 1 awokado

  • sok z 1/2 limonki

  • 1 mały pomidor

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • garść startego parmezanu

  • kilka krążków czerwonej cebuli i plasterków pomidora do środka

  • olej do opiekania

Sposób przygotowania:
Łopatkę wieprzową dusimy z warzywami, przyprawami i niewielką ilością wody do miękkości (ok. 2 godziny). Po ostudzeniu mięso „szarpiemy” na włókna.
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, drobno posiekany pomidor i cebulę – tworzymy guacamole.
Na lekko podpieczoną tortillę nakładamy porcję szarpanej wieprzowiny, guacamole, starty parmezan, pomidora i cebulę. Zawijamy i opiekamy na suchej patelni grillowej z obu stron, aż tortilla się zarumieni.


Sałatka z gotowanym kurczakiem i sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (ugotowany)

  • 1/2 główki sałaty lodowej

  • 1 pomarańcza (filetowana)

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 2 łyżki kukurydzy

  • 2 łyżki czerwonej fasoli

  • 2 łyżki startego parmezanu

Sos jogurtowy typu Cezar:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Na wierzch dodajemy kurczaka, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka, kukurydzę, fasolę i pomarańczę.
Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.

Idź do oryginalnego materiału