Tatar wołowy z ligawy
Składniki:
-
200 g ligawy wołowej
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
1 łyżeczka oleju roślinnego
-
1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
-
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-
1 mała cebula
-
1 korniszon
-
kilka marynowanych kurek
-
kilka pasków marchewki marynowanej
-
1 łyżeczka kaparów
-
olej pietruszkowy (olej wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki)
Sposób przygotowania:
Ligawę drobno siekamy nożem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy żółtko, olej, wodę mineralną, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, aż stanie się jednolita i sprężysta.
Formujemy porcję na talerzu. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną cebulę, korniszon, kapary oraz marynowane dodatki. Całość polewamy olejem pietruszkowym.
Chili con carne
Składniki:
-
400 g mielonej wołowiny
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
-
1/2 czerwonej papryki
-
1/2 puszki kukurydzy
-
1/2 puszki czerwonej fasoli
-
1 łyżeczka kuminu
-
1/2 łyżeczki oregano
-
szczypta ostrej papryki (lub więcej według uznania)
-
sól do smaku
-
olej do smażenia
-
starty ser do podania
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy do momentu, aż mięso się zrumieni. Wlewamy pomidory i bulion, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 15–20 minut.
Dodajemy kukurydzę, fasolę i pokrojoną paprykę. Dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku kuminem, oregano, ostrą papryką i solą.
Podajemy gorące, posypane tartym serem.
Tortilla pszenna z szarpaną wieprzowiną i guacamole
Składniki:
-
2 tortille pszenne
-
300 g łopatki wieprzowej
-
1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula (do duszenia mięsa)
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
-
1 awokado
-
sok z 1/2 limonki
-
1 mały pomidor
-
1/2 czerwonej cebuli
-
garść startego parmezanu
-
kilka krążków czerwonej cebuli i plasterków pomidora do środka
-
olej do opiekania
Sposób przygotowania:
Łopatkę wieprzową dusimy z warzywami, przyprawami i niewielką ilością wody do miękkości (ok. 2 godziny). Po ostudzeniu mięso „szarpiemy” na włókna.
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, drobno posiekany pomidor i cebulę – tworzymy guacamole.
Na lekko podpieczoną tortillę nakładamy porcję szarpanej wieprzowiny, guacamole, starty parmezan, pomidora i cebulę. Zawijamy i opiekamy na suchej patelni grillowej z obu stron, aż tortilla się zarumieni.
Sałatka z gotowanym kurczakiem i sosem jogurtowym
Składniki:
-
1 filet z kurczaka (ugotowany)
-
1/2 główki sałaty lodowej
-
1 pomarańcza (filetowana)
-
kilka pomidorków koktajlowych
-
1/2 czerwonej cebuli
-
2 łyżki kukurydzy
-
2 łyżki czerwonej fasoli
-
2 łyżki startego parmezanu
Sos jogurtowy typu Cezar:
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka musztardy dijon
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Na wierzch dodajemy kurczaka, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka, kukurydzę, fasolę i pomarańczę.
Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.