„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs, który promuje najlepsze produkty i potrawy oparte na tradycyjnych recepturach. Trwa nabór zgłoszeń do finału XXIII edycji plebiscytu etapu wojewódzkiego. Zgłoszenia można nadsyłać do czwartku, 27 czerwca.
„Przed nami finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, podczas którego wybrane zostaną najlepsze regionalne produkty tradycyjne oraz potrawy. W sobotę 13 lipca w Wijewie będzie można spróbować najlepszych dań oraz poznać bogactwo kulinarne Wielkopolski. Konkurs ma na celu zebranie producentów zdrowej i nieprzetworzonej żywności oraz tradycyjnych potraw, promocji ich dorobku oraz utrwalania i popularyzacji dawnych receptur” - powiedział radiuCENTRUM wicemarszałek województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
na fot.: wicemarszałek województwa Wielkopolskiego
Wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Zwycięzcy będą reprezentować Wielkopolskę w czasie finału krajowego. Ten odbędzie się na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Organizatorami konkursu są Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gmina Wijewo.