Szaszłyki z ryby. Oryginalne pomysły na weekendowego grilla

metropoliabydgoska.pl 1 tydzień temu

Mięso oraz kawałki warzyw nadziane naprzemiennie na długi drewniany patyk – tak prawdopodobnie większość osób wyobraża sobie szaszłyk. Danie to bardzo często włączane jest do grillowego menu, a przygotować można je na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest wybranie ryb, które nadadzą potrawie lekkości i z pewnością zaskoczą swoim delikatnym smakiem. Poznajcie kilka przepisów na szaszłyki z ryby.

Tradycyjnie podstawą szaszłyków powinno być mięso, którego gatunek można wybrać dowolnie. W tym daniu sprawdzi się zarówno kurczak, jak i wołowina czy baranina. Podstawą jest dobre wcześniejsze zamarynowanie mięsa oraz dodanie pasujących do niego warzyw. W przepisach na grilla często wykorzystywane są m.in. papryka, cukinia czy cebula.

Pomysłów na szaszłyki jest wiele, ale każdy może stworzyć też swoją autorską kompozycję. Czemu zatem nie sięgnąć po ryby czy owoce morza? A może jeszcze połączyć je z owocami?

Z takimi propozycjami wychodzi polska firma rodzinna ABRAMCZYK, która już od ponad 30 lat dostarcza nam ryby łowione w różnych zakątkach świata. Działalność firmy zrodzona z kulinarnej pasji jest realizowana z troską o naturalne środowisko i zachowaniem zasad zrównoważonego rybołówstwa, co potwierdza uzyskany przez firmę certyfikat MSC [CZYTAJ WIĘCEJ]

Pomysły na szaszłyki z ryby lub owoców morza

Wybierając dania na grilla warto zdecydować się na lekkie i zdrowe posiłki, których zjedzenie nie spowoduje uczucia ciężkości czy niestrawności. Dobrym wyborem są ryby bogate w łatwo przyswajalne białko i różne cenne składniki odżywcze. Owoce morza także dobrze sprawdzą się na weekendowe grillowanie. Poznajcie przepisy z ich wykorzystaniem.

Szaszłyk krewetkowo-ananasowy

Ciekawe, a zarazem bardzo proste połączenie dwóch doskonale pasujących do siebie składników. Delikatne krewetki z soczystym ananasem skomponowane jako szaszłyk na grilla na pewno dodatkowo uatrakcyjnią czas spędzony z bliskimi.

Składniki:
– ryba: 2 opakowania krewetek 31-40 marki ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 1 świeży ananas pokrojony w kostkę, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, sok z limonki, 2 ząbki czosnku
– pozostałe składniki: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/szaszlyk-krewetkowo-ananasowy/


Szaszłyk z łososia

Najbardziej tradycyjna forma szaszłyka na grilla, w którym kurczak zamieniony jest na rybę. W tym przypadku jest to łosoś pokrojony w kostkę. Dobra alternatywa i rozwiązanie dla tych, którzy szukają lekkich modyfikacji do klasycznych rozwiązań.

Składniki:
– ryba: opakowanie filetów z łososia marki ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 2 średnie czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, świeży tymianek, cytryna, ulubione zioła, 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżka drobno posiekanego koperku, sól, pieprz
– pozostałe składniki: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki miodu,

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/szaszlyk-z-lososia/


Satay z krewetek z sosem orzechowym

Delikatne owoce morza w połączeniu z wyrazistym smakiem sosu orzechowego to danie, które na pewno na długo pozostaje w pamięci. Oryginalny przepis, który warto sprawdzić podczas wspólnego grillowania, jak i przy okazji innej imprezy organizowanej w domu.

Składniki:
– ryba:
opakowanie krewetek Vannamei 31-40 marki Abramczyk
– warzywa, owoce i przyprawy: 2 ząbki czosnku, 1 niewielki kawałek imbiru, ½ łyżeczki płatków chili, sól do smaku, 1/2 limonki, 1 łyżeczka cukru kokosowego
– pozostałe składniki: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka słodkiego sosu chili, 6 łyżek gorącej wody

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:

Wyświetl ten post na Instagramie

Idź do oryginalnego materiału