Przełom wiosny i lata to doskonały moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Im piękniejsza pogoda, tym coraz więcej osób organizuje ogrodowe przyjęcia z najbliższymi, oczywiście w otoczeniu smacznego jedzenia. Zwykle na takich imprezach Polacy stawiają na różnego rodzaju mięsa, takie jak kiełbasy czy karkówka, ale doskonale sprawdzą się również szaszłyki z kurczakiem i smażonymi warzywami. Warto zaserwować gościom taką przekąskę, ponieważ jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Jak ją zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Jak zrobić szaszłyki, żeby nie były suche? Te dodatki nadadzą mięsu soczystości i aromatu
W szaszłykach na grilla najważniejsze są składniki. Kiełbasa i karkówka to raczej ciężkie rodzaje mięsa, dlatego dobrym wyborem będzie w tym wypadku kurczak. Jest chudszy i zawiera mniej tłuszczu, więc wielu gościom na pewno przypadnie do gustu. Doskonałym urozmaiceniem mięsnych przekąsek są z kolei warzywa. Przy szaszłykach świetnie sprawdzi się na przykład cebula, papryka i cukinia, które łatwo smaży się na grillu i smakowo komponują się z drobiem. jeżeli jednak obawiasz się, iż podczas grillowania mięso wyjdzie za suche, to wystarczy skropić je sokiem z cytryny i miodem. Nie tylko nadadzą soczystości, ale też poprawią ich smak.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami i kruszonką jak u babci. Jest słodkie, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu
szaszłyki (zdj. ilustracyjne) gbh007/istock
Jakie składniki na szaszłyki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania szaszłyków, to:
400 gramów filetu z kurczaka,
400 gramów cukinii,
czerwona papryka,
młoda cebula,
czerwona papryczka chili,
4 łyżki oliwy extra vergine,
łyżka miodu,
sok z cytryny,
długie patyczki do szaszłyków.
Jak upiec szaszłyki, żeby były soczyste? Przepis krok po kroku
Na początek myjemy i oczyszczamy kurczaka, a następnie osuszamy mięso i kroimy je w kostkę.
Warzywa również myjemy, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cukinię w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Z papryczki chili usuwamy pestki i drobno ją siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Całość oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Na patyczki nadziewamy po kolei mięso, cukinię, paprykę i cebulę. jeżeli szaszłyki są długie, można nałożyć dwie warstwy. Jedzenie smażymy na grillu przez około 10 minut z każdej strony w taki sposób, aby kurczak był dobrze upieczony. Pod koniec grillowania skraplamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy je miodem (można użyć też syropu klonowego).
Jak zrobić szaszłyki? Jak zrobić szaszłyki? Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.