Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które bez problemu możesz zrobić w domu. Sprawdź nasz przepis na szarlotkę na kruchym cieście z bezą, która idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
Szarlotka to ciasto, które musi być kruche lub półkruche. To właśnie jeden z najważniejszych elementów, który odróżnia szarlotkę od jabłecznika. Niemniej jednak zarówno w szarlotce, jak i jabłeczniku bardzo istotny jest wybór odpowiednich jabłek, które odpowiadają za cały smak ciasta.
Do szarlotki najlepiej nadadzą się jabłka, takie jak:
- Szara renta – ma twardy, jasny miąższ o lekko kwaśnym smaku,
- Antonówka – ma twardy i biały miąższ,
- Champion – jest soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty,
- Ligol – kruche jabłka, które po upieczeniu wyróżnia korzenny intensywny smak,
- Papierówki – miękkie i kruche jabłka, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa.
Kiedy kupisz już jabłka i oczywiście resztę składników, możesz przystąpić do przygotowania naszej szarlotki na kruchym cieście z bezą. Gwarantujemy, iż nikt nie będzie mógł się jej oprzeć.
Czytaj także: Szarlotka „3 szklanki” – rewolucyjny deser bez miksera i zagniatania
Szarlotka z bezą – przepis krok po kroku
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 gram masła
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 150-180 gram cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, podziel je na 2 części i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij jedną kulę z ciasta i wyłóż nią blaszkę do pieczenia. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
- Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj budyń waniliowy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W międzyczasie przygotuj jabłka na szarlotkę. Pokrój je na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce i wymieszaj z cynamonem.
- Na wcześniej upieczone ciasto wyłóż jabłka, a następnie masę. Całość przykryj rozwałkowanym ciastem z lodówki i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Szarlotka będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.