Szarlotka z bezą i kruszonką. Przepis na ciasto, któremu się nie oprzesz

pysznosci.pl 1 rok temu

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które bez problemu możesz zrobić w domu. Sprawdź nasz przepis na szarlotkę na kruchym cieście z bezą, która idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Szarlotka to ciasto, które musi być kruche lub półkruche. To właśnie jeden z najważniejszych elementów, który odróżnia szarlotkę od jabłecznika. Niemniej jednak zarówno w szarlotce, jak i jabłeczniku bardzo istotny jest wybór odpowiednich jabłek, które odpowiadają za cały smak ciasta.

Do szarlotki najlepiej nadadzą się jabłka, takie jak:

  1. Szara renta – ma twardy, jasny miąższ o lekko kwaśnym smaku,
  2. Antonówka – ma twardy i biały miąższ,
  3. Champion – jest soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty,
  4. Ligol – kruche jabłka, które po upieczeniu wyróżnia korzenny intensywny smak,
  5. Papierówki – miękkie i kruche jabłka, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa.

Kiedy kupisz już jabłka i oczywiście resztę składników, możesz przystąpić do przygotowania naszej szarlotki na kruchym cieście z bezą. Gwarantujemy, iż nikt nie będzie mógł się jej oprzeć.

Czytaj także: Szarlotka „3 szklanki” – rewolucyjny deser bez miksera i zagniatania

Szarlotka z bezą – przepis krok po kroku

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 gram masła
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 150-180 gram cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, podziel je na 2 części i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij jedną kulę z ciasta i wyłóż nią blaszkę do pieczenia. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
  • Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj budyń waniliowy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W międzyczasie przygotuj jabłka na szarlotkę. Pokrój je na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce i wymieszaj z cynamonem.
  • Na wcześniej upieczone ciasto wyłóż jabłka, a następnie masę. Całość przykryj rozwałkowanym ciastem z lodówki i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Szarlotka będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.

Idź do oryginalnego materiału