Szarlotka carska – szybki przepis. Tak pyszna, iż wszyscy proszą o więcej

shareinfo.pl 6 godzin temu
fot. screen Youtube / @mojamalakuhinja

Szarlotka jest hitem w wielu domach. Robi się ją bardzo łatwo i za każdym razem zachwyca smakiem. Wersja carska nie jest kolejną nudną odsłoną klasycznego przepisu, dlatego trzeba jej koniecznie spróbować. Osoby, które już to zrobiły, nie żałują.

Kuchnia polska może poszczycić się wieloma wspaniałymi wypiekami, ale królową ich wszystkich jest domowa szarlotka. W Polsce wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, jest prosta do przygotowania i składa się z podstawowych składników, takich jak mąka, olej, śmietana, cukier, które prawie zawsze mamy w kuchni.

Nieodłącznym elementem szarlotki są oczywiście jabłka. Warto dodać do nich korzenne przyprawy, ale nie tylko cynamon sprawdzi się znakomicie. Również goździki nadadzą masie aromatu. Z owoców powinien powstać mus, więc trzymamy je na patelni tak długo, aż się rozpadną.

Rzadko kiedy decydujemy się polać tenże wypiek lukrem. Przeważnie posypujemy go tylko cukrem pudrem i podajemy. Teraz będzie inaczej. Biała polewa z cukru i soku cytrynowego to zwieńczenie szarlotki carskiej.

Przepis na szarlotkę carską

Składniki:
Ciasto:
▫︎ 60 g cukru,
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 3 łyżki oleju,
▫︎ 45 g mąki ziemniaczanej,
▫︎ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
▫︎ 45 g mąki pszennej,
▫︎ 2 łyżki śmietany.

Masa jabłkowa:
▫︎ 1 łyżka brązowego cukru,
▫︎ 800 g jabłek,
▫︎ odrobina mielonych goździków,
▫︎ 1 łyżeczka cynamonu,
▫︎ 1 łyżka masła,
▫︎ 60 ml wody,
▫︎ 3 łyżeczki żelatyny.

Lukier:
▫︎ ok. 5 łyżek soku z cytryny,
▫︎ 1 szklanka cukru pudru.

Wykonanie:
Na ciasto: oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a potem wsypujemy do ciasta. Wlewamy śmietanę i olej, mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy w temp. 170°C przez ok. 20 minut.

Obieramy jabłka, ścieramy na tarce i podsmażamy z tłuszczem, cynamonem, goździkami i cukrem przez ok. 40 minut – na mus. Trzy łyżeczki żelatyny zalewamy chłodną wodą. Gdy napęcznieje, łączymy ją do ciepłymi jabłkami, studzimy.

Ciasto po upieczeniu powinno wystygnąć. Wtedy rozsmarowujemy na nim tężejącą masę owocową i wkładamy szarlotkę do chłodziarki, aby stężała.

Na lukier: cukier puder i sok z cytryny mieszamy na jednolitą, gładką masę, a potem polewamy wierzch. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału