Zawsze piekę chleb na święta, a w tym roku postanowiłam zrobić coś wyjątkowego – chlebek-choinka, czyli odrywane bułeczki w kształcie choinki. Właśnie przetestowałam przepis na ten świąteczny wypiek i wczoraj z dumą podałam go na stół. Okazją było świętowanie drugiej niedzieli Adwentu w gronie znajomych, podczas którego testowałam kilka nowych dań. Jednym z nich był sernik baklava, którego przepis poznaliście wczoraj. Wieczór był pełen świątecznych smaków i radości, a chlebek-choinka okazał się prawdziwym hitem – nie tylko pięknie wyglądał, ale i wyśmienicie smakował!
Chlebek-choinka na stół wigilijny – efektowny wypiek jako ozdoba i przysmak świąteczny
Świąteczny chleb domowego wypieku to prawdziwa uczta dla zmysłów i serca. Wykonany z miłością, wypełnia dom ciepłym aromatem, który natychmiast przywołuje świąteczną atmosferę. To coś więcej niż zwykły wypiek – to tradycja, którą dzielimy z bliskimi, tworząc niezapomniane wspomnienia. Niezależnie od tego, czy to klasyczny chleb na zakwasie, słodka drożdżowa chałka czy wyjątkowy chleb w kształcie choinki, każdy kawałek jest symbolem rodzinnej bliskości i domowego ciepła. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie takiego chleba – będzie ozdobą świątecznego stołu i smacznym dodatkiem do wspólnych posiłków.
Chlebek-choinka do odrywania
DrukujSkładniki:
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
220 ml kallt vatten
450 g pszennej mąki
2 łyżeczki soli
150 sera cheddar
50 ml - 50 ml dobrej oliwy z oliwek
50 g masła, miękkiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
50 g parmezanu, startego
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem i dodać tyle mąki aby rozczyn był gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, 50 ml oliwy, sól i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Podzielić ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę. Pokroić cheddar na 16 kostek. W każdą kulę wcisnąć kosteczkę sera i otoczyć ciastem. Układać mini bułeczki na blasze na kształt choinki w małych odstępach.
- Miękkie masło wymieszać z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmarować choinkę ziołowym masłem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Nagrzać piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstawić wyrośnięty chlebek-choinkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec chleb jeszcze przez 10-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
- Ostudzić chlebek na metalowej kratce. Jeść chlebek odrywając po kawałku. Smacznego!