Świąteczny chlebek-choinka

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Zawsze piekę chleb na święta, a w tym roku postanowiłam zrobić coś wyjątkowego – chlebek-choinka, czyli odrywane bułeczki w kształcie choinki. Właśnie przetestowałam przepis na ten świąteczny wypiek i wczoraj z dumą podałam go na stół. Okazją było świętowanie drugiej niedzieli Adwentu w gronie znajomych, podczas którego testowałam kilka nowych dań. Jednym z nich był sernik baklava, którego przepis poznaliście wczoraj. Wieczór był pełen świątecznych smaków i radości, a chlebek-choinka okazał się prawdziwym hitem – nie tylko pięknie wyglądał, ale i wyśmienicie smakował!

Chlebek-choinka na stół wigilijny – efektowny wypiek jako ozdoba i przysmak świąteczny

Świąteczny chleb domowego wypieku to prawdziwa uczta dla zmysłów i serca. Wykonany z miłością, wypełnia dom ciepłym aromatem, który natychmiast przywołuje świąteczną atmosferę. To coś więcej niż zwykły wypiek – to tradycja, którą dzielimy z bliskimi, tworząc niezapomniane wspomnienia. Niezależnie od tego, czy to klasyczny chleb na zakwasie, słodka drożdżowa chałka czy wyjątkowy chleb w kształcie choinki, każdy kawałek jest symbolem rodzinnej bliskości i domowego ciepła. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie takiego chleba – będzie ozdobą świątecznego stołu i smacznym dodatkiem do wspólnych posiłków.

Chlebek-choinka do odrywania

Drukuj
Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 120 min. Czas gotowania: 20 min. 20 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

20 g świeżych drożdży

½ łyżeczki cukru

220 ml kallt vatten

450 g pszennej mąki

2 łyżeczki soli

150 sera cheddar

50 ml - 50 ml dobrej oliwy z oliwek

50 g masła, miękkiego

2 ząbki czosnku

2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

50 g parmezanu, startego

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem i dodać tyle mąki aby rozczyn był gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, 50 ml oliwy, sól i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  2. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę. Pokroić cheddar na 16 kostek. W każdą kulę wcisnąć kosteczkę sera i otoczyć ciastem. Układać mini bułeczki na blasze na kształt choinki w małych odstępach.
  3. Miękkie masło wymieszać z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmarować choinkę ziołowym masłem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  4. Nagrzać piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstawić wyrośnięty chlebek-choinkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec chleb jeszcze przez 10-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  5. Ostudzić chlebek na metalowej kratce. Jeść chlebek odrywając po kawałku. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału