Ziemniaki to popularny dodatek do dań głównych, jak i podstawa klusek śląskich, kopytek, kotletów czy puree. Wcześniej warzywa trzeba ugotować w wodzie, ale czynność ta raczej nie sprawi nikomu żadnych trudności. Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się dużo szybciej, a przy okazji lepiej smakowały? Do wody w trakcie gotowania dodaj odrobinę tłuszczu.
Ziemniaki lepiej wrzucać do gorącej czy zimnej wody?
Najlepiej wrzucać je do gorącej wody. W ten sposób nie utracą smaku i tego, co w nich najcenniejsze. W chłodnej wodzie wartości mogą się w pewnym stopniu ulotnić.
Dodaj do ziemniaków. Ugotują się znacznie szybciej i nie utracą smaku
Sekretnym dodatkiem do ziemniaków jest tłuszcz. Wystarczy dodać do garnka z gotującymi się warzywami łyżkę np. margaryny, a zmiękną błyskawicznie. Dlaczego ta metoda działa? Tłuszcz, który pod wpływem wysokiej temperatury się roztapia, formuje na powierzchni wody nikłą otoczkę. Ta natomiast skuteczniej oddaje ciepło do bulw, więc szybciej nabierają pożądanej struktury. Zamiast margaryny można dodać masło.
Inny sposób na przyspieszenie gotowania ziemniaków – soda oczyszczona
Ziemniaki prędzej się ugotują, gdy dodasz do nich trochę sody. Ten uniwersalny składnik głównie znany z wypieków potrafi skrócić czas gotowania choćby o połowę.
Średni czas gotowania ziemniaków wynosi pół godziny. Osoby na co dzień zabiegane, które nie chcą tak długo czekać, mogą dodać odrobinę margaryny/masła lub sody oczyszczonej do gotujących się warzyw, a te w szybszym czasie będą gotowe do spożycia lub dalszej obróbki w kuchni.