Sushi DIY – co musisz mieć w domu, aby zacząć swoją przygodę?

flamingo-koldry.pl 3 miesięcy temu

Sushi na stałe rozgościło się w naszym menu, zdobywając sobie całe grono zwolenników. Ci z kolei nie tylko korzystają z usług dobrych restauracji, ale również coraz chętniej samodzielnie przygotowują ten wyjątkowy przysmak. jeżeli również chcesz podjąć się takiego wyzwania, koniecznie sprawdź, co musisz mieć w domu, by rozpocząć swoją przygodę z kuchnią azjatycką!

Akcesoria kuchenne – jak przygotować sushi w domu?

Sushi szturmem podbija serca Polaków. W świetle tych słów nikogo nie zdziwi prawdopodobnie rosnąca nieustannie popularność restauracji, oferujących dania kuchni azjatyckiej. Listę tych najlepszych sprawdzisz na stronie top10sushi.pl, na którą przeniesiesz się po kliknięciu w link. jeżeli jednak chcesz przygotować sushi zupełnie samodzielnie, musisz zaopatrzyć się w stosowne akcesoria kuchenne. Przede wszystkim będzie to bambusowa mata, znacznie ułatwiająca zwijanie kolejnych rolek. Nie możesz zapomnieć również o ostrym nożu, którym pokroisz je na kawałki. jeżeli sięgniesz po nienaostrzone narzędzie, sushi rozsypie się bowiem na drobne części, a twoja praca pójdzie na marne.

Ryż – który wybrać, by móc cieszyć się smakiem sushi?

Ryż to podstawowy – zaraz za rybą – składnik sushi. Jego prawidłowy dobór pozwoli stworzyć niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które nie rozsypie się w rękach w trakcie degustacji. Planując wykonanie potrawy samodzielnie, warto więc na liście zakupów umieścić produkt, dedykowany tego rodzaju przysmakom. Będzie to ryż krótkoziarnisty, z wyższą zawartością skrobi, dzięki której po ugotowaniu stanie się on znacznie bardziej kleisty.

Składniki – czym wzbogacić smak sushi?

Planując przygotowanie sushi, warto posiadać w domu również i inne jego składniki, które pozwolą stworzyć wyjątkowe kompozycje smakowe. Będą to m.in.:

  • ryby lub owoce morza, które w wersji wegetariańskiej można zastąpić chociażby wędzonym lub smażonym tofu, awokado czy ogórkiem,
  • wodorosty nori – wykorzystywane do zwijania poszczególnych rolek,
  • owoce – jak np. mango, kiwi czy truskawki,
  • warzywa – w tym m.in. ogórek, marchew i rzodkiewkę.

Na liście zakupów nie może zabraknąć również octu ryżowego. To właśnie on będzie odpowiadał bowiem w znacznej mierze za charakterystyczny smak potrawy, którym zachwycają się wielbiciele kuchni azjatyckiej niemalże na całym świecie.

Dodatki – na które z nich warto postawić?

Nie tylko podstawowe produkty, ale również i dodatki będą budować smak sushi. To właśnie dlatego w twoim domu nie może zabraknąć:

  • pikantnego chrzanu wasabi, który nada sushi charakterystycznej ostrości,
  • sosu sojowego, podkreślającego smak ryby, stanowiącej swoiste serce potrawy,
  • marynowanego imbiru, wykorzystywanego do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy kolejnymi kęsami.

Degustacja przygotowanej potrawy będzie z kolei wymagała przygotowania odpowiedniej zastawy. W tym celu możesz sięgnąć po drewnianą tacę lub płaski talerz oraz małe miseczki, w których umieścisz sos sojowy, imbir i chrzan wasabi.

Idź do oryginalnego materiału