Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem, którą przygotujesz bardzo szybko. Jest lekka, niskokaloryczna, soczysta, kolorowa i chrupiąca. Idealna do obiadu, pieczonych i smażonych mięs, a także jako przystawka do grilla czy imprezę. Dostarcza sporą porcję witamin. Zobacz jak w prosty sposób krok po kroku zrobić pyszną surówkę.

Surówka z kapusty pekińskiej – składniki.

Wagę warzyw podaję przed umyciem i obraniem. Kaloryczność: 65 kcal w 100g surówki.

  • 1 sztuka średniej kapusty pekińskiej lub pół dużej (około 400g)
  • 1 mniejszy ogórek szklarniowy (pół dużego) lub 3 średnie gruntowe
  • 250g pomidorków koktajlowych (kilkanaście sztuk) lub zwykłych (2 sztuki)
  • 1 średnia cebulka (ok. 90g)
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego (zobacz jak zrobić domowy ocet jabłkowy)
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego, ewentualnie majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

PS. Składniki są dostępne przez cały rok, więc możemy wykonywać surówkę kiedy tylko mamy ochotę. Na bazie kapusty pekińskiej możesz poeksperymentować z innymi warzywami oraz owocami i stworzyć własną ulubioną surówkę. Np z dodatkiem jabłka i marchewki zamiast ogórka i pomidora. Zamiast śmietany lub jogurtu naturalnego możesz oczywiście dodać oliwę z oliwek lub olej roślinny.

Sposób wykonania surówki z kapusty pekińskiej.

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy: ostrego i dużego noża, deski do krojenia, miski. Surówkę wykonasz w 10 minut.

Z kapusty pekińskiej odrywam z zewnątrz brzydkie liście. Następnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam np dzięki ręcznika papierowego lub czystej ściereczki bawełnianej.

Tak przygotowaną kapustę dzięki dużego i ostrego noża, tnę w poprzek na drobne paski – około 5mm. Usuwam głąb ze środka. Poszatkowaną kapustę przekładam do miski. Oprószam 1 łyżeczką soli i dzięki dłoni ugniatam przez chwilę.

Ogórek dokładnie umyję i razem ze skórką przekrawam wzdłuż na cztery części. Następnie kroję w 3-5mm plastry i rzucam do miski.

Małe pomidory koktajlowe przekrawam na pół, a większe w ćwiartki lub 8 części. Także wrzucam do miski.

Cebulę obieram, drobno siekam w kostkę i wrzucam do miski.

Całość mieszam ręką lub łyżką. Wsypuje pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Wlewam sok z cytryny lub ocet jabłkowy i całość ponownie mieszam. Na koniec dodaję śmietanę 18% lub jogurt naturalny i całość ponownie mieszam. Surówkę odstawiam do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sprawdź moją propozycję na pyszne obiady domowe.

Idź do oryginalnego materiału