W dniach 16–17 czerwca 2025 roku w Zespole Szkół w Kowalu (woj. kujawsko-pomorskie) odbył się finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”, organizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Zespół Szkół Agrotechnicznych im. W. Witosa w Ropczycach reprezentowały dwie drużyny, które osiągnęły ogromny sukces – II miejsce w Polsce w kategoriach kucharz i piekarz!
W kategorii kucharz wystąpiły Patricia Radu i Kinga Staroń pod opieką Sylwii Nizioł. Zachwyciły jury m.in. zupą „Ni z gruszki, ni z pietruszki”, polędwiczką sous-vide i czekoladowym ciastkiem z mango. W kategorii piekarz Natalia Lisak i Korneliusz Róg, pod kierunkiem Doroty Dudzińskiej, przygotowali imponującą gamę wypieków – chleby, bułeczki z suszonymi pomidorami i tradycyjne „szyszki weselne zagorzyckie”.
Sukces młodych adeptów sztuki kulinarnej i piekarskiej został doceniony także przez władzie powiatu ropczycko-sędziszowskiego. Wicestarosta Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego Jacek Róg spotkał się z uczniami, gratulując im, nauczycielom i dyrekcji szkoły. Podkreślił, iż osiągnięcie to to powód do dumy dla całego regionu i dowód na wysoki poziom kształcenia w ZSAT.










zdjęcia Starostwo Powiatowe w Ropczycach