Straszliwie smaczne, absolutnie czekoladowe!

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Mocno czekoladowe donuty z piekarnika to idealna słodkość dla miłośników głębokiego, intensywnego smaku czekolady, która dodatkowo zyskuje na wyrazie dzięki subtelnym nutom czarnego kakao i brązowego cukru. Upieczone w piekarniku, te donuty są lekkie, puszyste i pełne aromatu, a ich wyjątkowy charakter wzmacnia efektowna dekoracja – słodka pajęczyna z rozpuszczonych pianek marshmallow.

Czekoladowe donuty pod pajęczyną – halloweenowy deser pełen głębokiego smaku czekolady i delikatnej, słodkiej pajęczyny z marshmallow.

Słodka pajęczyna nie tylko dodaje niezwykłego wyglądu, ale także zapewnia lekko ciągnącą teksturę, która doskonale kontrastuje z miękkim i wilgotnym wnętrzem pączków. Rozpuszczone pianki, po delikatnym rozciągnięciu na donutach, tworzą delikatne, cukrowe nitki przypominające pajęczynę, co idealnie komponuje się ze świątecznym klimatem Halloween. Przygotowanie pajęczyny jest łatwe, a efekt końcowy – wyjątkowo uroczy i zabawny.

Aby dodatkowo podkreślić halloweenowy charakter deseru, można dodać małe, jadalne lub ozdobne pajączki na powierzchni pajęczyny, co sprawi, iż donuty staną się idealnym dodatkiem na przyjęcie lub słodką przekąską do kawy. jeżeli nie macie pajączków może zadowolicie się mroczną posypką tak jak ja.

Strasznie dobre donuty!

Połączenie ciemnego kakao, czekolady i lekkiej pajęczyny z marshmallow sprawia, iż te donuty to nie tylko pyszny, ale także efektowny deser, który z pewnością zachwyci domowników oraz gości, a już na pewno dzieci. W odróżnieniu od tradycyjnie smażonych donutów i pączków, czekoladowe donuty z piekarnika są mniej tłuste, zachowują dłużej swieżość, a jednocześnie nie tracą na smaku i pozostają pełne czekoladowego aromatu.

Często piekę donuty właśnie w piekarniku, aby ograniczyć tłuszcz. Poza tym forma do donutów robi całą robotę – sprawia, iż każde ciastko wychodzi idealnie uformowane, bez żadnych nierówności czy spłaszczeń. Donuty są pięknie równe, a dziurka dokładnie pośrodku dodaje im uroku, co trudno uzyskać przy ręcznym formowaniu. Dzięki temu każda sztuka wygląda profesjonalnie i apetycznie, jak z prawdziwej cukierni!

Czekoladowe donuty z pajęczyną

Drukuj
Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Donuty

100 g czekolady

120 g mąki

100 g brązowego cukru

25 g czarnego kakao

½ łyżeczki sody oczyszczonej

50 g masła

1 łyżka oleju

120 ml maślanki

1 duże jajko

1 żółtko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki golden syropu

1 lyżka oleju

Pajęczyna

1 opakowanie mini marshmallows

kolorowa, cukrowa posypka

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić formę do donutów
  2. W średniej misce wymieszać mąkę, cukier brązowy, kakao, sodę oczyszczoną, czarne kakao i sól.
  3. W drugiej, większej misce wymieszać maślankę, jajko oraz żółtko, roztopione masło oraz wanilię.
  4. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i mieszać, tylko do połączenia. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać z masą dzięki szpatułki.
  5. Nakładać ciasto do każdego zagłębienia w formie na donuty, wypełniając do ¾ wysokości. Nie przesadzać, to wtedy każdy donut będzie miał charakterystyczną dziurkę po upieczeniu.
  6. Piec donuty przez 10-12 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek wyjdzie czysty. Ostudzić na metalowej kratce.
  7. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem golden syropu i oleju. Zanurzać każdy donut i delikatnie strząsać nadmiar polewy. Układać donuty na metalowej kratce, aby polewa dobrze zastygła.
  8. Wsypać mini marshmallows do miseczki i podgrzewać w mikrofalówce przez 30 s. Palce lekko natłuścić, aby pianka się nie przylepiała. Rozciągać marsmallows na cienką pajęczynę i dekorować nią donuty.
  9. Donuty można posypać kolorową posypką, opcjonalnie. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Uwaga! Podgrzane marsmallows jest bardzo gorące. Możne je zamieszać widelcem, a jak lekko przestygną wtedy je rozciągać.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału