Statystyczny Polak wyrzuca po świętach 1,6 kg żywności. Jak tego uniknąć? Sposobów jest kilka

g.pl 15 godzin temu
Zdjęcie: Fot. ChayTee / iStock


Co zrobić z jedzeniem po świętach? Okres bożonarodzeniowy to niestety czas, gdy duże ilości żywności lądują w koszu na śmieci. Tymczasem problemu tego można łatwo uniknąć, o ile będziemy pamiętać o kilku rzeczach. Część z nich ma znaczenie już w trakcie przedświątecznych zakupów.
Przygotowania do świąt często w dużej mierze wiążą się z gotowaniem. zwykle zabiera nam to sporo czasu, a niekiedy tracimy przy okazji trochę nerwów. Już to stanowi dobry argument, aby minimalizować marnowanie żywności w czasie świąt. Ponadto wyrzucanie jedzenia nie jest dobre dla środowiska. Na co zatem musimy zwracać uwagę?


REKLAMA


Zobacz wideo Majcher: Marnowane jedzenie jako kraj byłoby na trzecim miejscu pod względem emisji gazów cieplarnianych


Ile jedzenia marnujemy w święta? Pierwszym krokiem w walce z problemem jest planowanie zakupów
Jak podaje "Dziennik Gazeta Prawna", w Polsce każdego roku w dniach 23–30 grudnia marnuje się średnio aż 62 tysiące ton żywności. Daje to 1,6 kilograma jedzenia na każdego Polaka w ciągu zaledwie ośmiu dni. Pierwszym i zarazem najprostszym krokiem do zmniejszenia tej liczby będzie lepsze planowanie zakupów. Warto się przy tym zastanowić nad doświadczeniami z zeszłych lat. jeżeli rok temu wyrzuciliśmy dużo ryby, być może nie jest to ulubiony przysmak naszych bliskich i tym razem powinniśmy się ograniczyć. Pomocna może okazać się lista zakupów, której powinniśmy się ściśle trzymać. Zwracajmy również uwagę na terminy ważności i wybierajmy te produkty, które będą świeże najdłużej.
Już po zakupach bardzo ważne będzie przechowywanie produktów. Przełożenie jedzenia do odpowiednich pojemników pomoże zachować ich świeżość na dłużej bez utraty ich jakości. Dobrym rozwiązaniem często okazuje się także mrożenie. "Super Express" zwraca z kolei uwagę na pakowanie próżniowe.


Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z opakowania, co hamuje rozwój bakterii i pleśni oraz spowalnia proces utleniania. Dzięki temu dochodzi do dużo mniejszych strat witaminy C, kwasów omega-3 i innych antyoksydantów. [...] Pozwala to na przechowywanie produktów bez utraty smaku i wartości odżywczych choćby do pięciu razy dłużej niż w przypadku klasycznych metod


- wyjaśnia Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki FoodSaver, cytowana przez dziennik. To jednak nie koniec naszych opcji.
Zobacz też: Trzymasz jedzenie na balkonie? Wiele osób popełnia ten błąd. Jedzenie jest do wyrzucenia


Jak nie marnować jedzenia w święta? Pamiętaj o tych wskazówkach w nadchodzących dniach
Wiele resztek po wigilijnej wieczerzy możemy wykorzystać do przygotowania w całkiem nowej odsłonie. Przykładowo resztki kapusty nadadzą się na pierogi, a czerstwy chleb sprawdzi się doskonale jako grzanki do zup lub sałatek. Wystarczy spędzić chwilę na przejrzenie przepisów w internecie, aby znaleźć coś, co pozwoli nam wykorzystać nasze składniki.


Na koniec warto przypomnieć, iż święta to czas dzielenia się, co jak najbardziej można odnieść też do jedzenia. jeżeli naszym gościom zasmakowała szczególnie jakaś potrawa, możemy zapakować im dodatkowe porcje "na wynos". Nie zapominajmy też o osobach najbardziej potrzebujących. W wielu miastach działają organizacje, które przyjmują nadmiary żywności i dbają o to, by trafiły do adekwatnych osób.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału