Starostwo Powiatowe w Żywcu – najnowsze informacje! ZDJĘCIA

beskidzka24.pl 1 godzina temu

NOWYCH DRÓG NIGDY ZA DUŻO!

Sieć dróg powiatowych na Żywiecczyźnie wzbogaciła się o kolejne wyremontowane odcinki. Co warte podkreślenia – w różnych częściach powiatu żywieckiego.

Władze powiatu żywieckiego zdają się nie zwalniać tempa, jeżeli chodzi o inwestycje drogowe. Praktycznie nie ma miesiąca, w którym nie pojawiają się kolejne wyremontowane odcinki traktów. Nie inaczej było w ostatnich tygodniach. W Łodygowicach na ul. Piłsudskiego wyremontowano 230 metrów jezdni, co kosztowało 187 tys. zł.

– Nie był to remont polegający na tzw. „łataniu”, bo wcześniej sfrezowano jezdnię, wyregulowano studzienki, ułożono krawężniki i wykonano pobocza, a co najważniejsze położono nową nawierzchnię z mieszanek mineralno-bitumicznych – mówi starosta żywiecki Adrian Midor.

Łodygowice

Zakończono również sporą inwestycję na dwóch odcinkach w Koszarawie. Na pierwszym – o długości 250 metrów od granicy z Przyborowem do Urzędu Gminy Koszarawa – przebudowano jezdnię i utwardzono plac przed budynkiem urzędu. Drugi odcinek wynosił aż 1150 metrów od tzw. mostu Milowego do granicy z Lachowicami.

– W tym przypadku oprócz przebudowy jezdni, wybudowano chodnik dla pieszych i kanalizację deszczową. Przebudowano też rondo w przysiółku Cicha. Dzięki temu zwiększył się nie tylko komfort jazdy dla kierowców, ale bezpieczeństwo dla pieszych, głównie dla dzieci idących do Szkoły Podstawowej. Ta inwestycja to znakomity przykład świetnej współpracy gminy Koszarawa ze Starostwem Powiatowym w Żywcu, gdzie samorządy partycypowały w kosztach – podkreśla starosta Adrian Midor.

Całość inwestycji kosztowała 9 000 145,36 zł, z czego 7 980 000 zł pozyskane zostało z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych. Pozostała kwota pochodziła z budżetu gminy Koszarawa – 685 206,30 zł i z budżetu powiatu żywieckiego – 334 939,06 zł.

Koszarawa

Z kolei w ostatnich dniach zakończyła się bardzo ważna inwestycja drogowa w centrum Żywca. Za blisko 2 mln zł przeprowadzono remont alei Wolności i alei Legionów na długości 530 metrów.

– Ta niezwykle ruchliwa arteria była już w fatalnym stanie. Przez ostatnie tygodnie trwały tu intensywne prace, co wiązało się ze zmianą organizacji ruchu i sporymi utrudnieniami dla kierowców. Dziękujemy kierowcom za cierpliwość i wyrozumiałość. Jestem przekonany, iż warto było poczekać – dodaje starosta Adrian Midor.

W ramach inwestycji wyremontowano nie tylko jezdnię, ale również chodniki, zjazdy z drogi i odwodnienia, a ponadto wykonano oznakowanie poziome i pionowe oraz oświetlono przejścia dla pieszych. Zaznaczmy, iż prace dofinansowano ze środków Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg.

Żywiec

PAŁACOWA ANKIETA

Starostwo Powiatowe w Żywcu przygotowuje kompleksową modernizację żywieckiego Pałacu Habsburgów. W ostatnich tygodniach przeprowadzono specjalną ankietę co do propozycji zagospodarowania pałacu.

Jak informuje starosta żywiecki Adrian Midor, powiat przygotowuje się do złożenia wniosku o dofinansowanie w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027 „Środkowo-Europejskie Centrum Kulturalno-Turystyczne w Żywieckim Pałacu Habsburgów” o szacowanej wartości około 20 mln zł i unijnym dofinansowaniu na ponad 17 mln zł. Miałaby to być kompleksowa modernizacja budynku, części jego wnętrz i instalacji.

– Zakładamy, iż po zakończeniu prac uruchomione byłoby muzeum Habsburgów i Żywiecczyzny z nowoczesną multimedialną ekspozycją, powstałyby m.in. galeria sztuki, wystawy czasowe, nowoczesne sale konferencyjno-eventowe, kawiarnia z regionalnymi produktami i sklep z pamiątkami, biuro obsługi ruchu turystycznego powiatu. Pałac to jeden z najważniejszych zabytków Żywiecczyzny. Po latach dyskusji o jego przyszłości, ruszamy z konkretnymi działaniami. Chcemy, aby za 2-3 lata od podpisania umowy o dofinansowanie, mieszkańcy i turyści mogli wejść do odnowionych, pięknych wnętrz i poczuli się jak u Habsburgów, ale w wersji XXI wieku – mówi starosta Adrian Midor, który zaznacza, iż projekt powstaje w oparciu o liczne konsultacje społeczne i przeprowadzoną ankietę, w której zebrano 1716 opinii od mieszkańców Żywca i Żywiecczyzny (ponad 87 proc.) i turystów. Aż 90 proc. respondentów chce, by pałac uratowano przed dalszą degradacją. Z kolei 60 proc. ankietowanych chciałoby stałej wystawy czy muzeum poświęconego historii Habsburgów i Żywiecczyzny.

Wśród najwyżej ocenionych elementów przyszłej oferty znalazły się wydarzenia kulturalne (70 proc.), wystawy o Habsburgach (60 proc.), gastronomia (45 proc.) i oferty rodzinne (40 proc.).

Natomiast co do kluczowych potrzeb infrastrukturalnych, wskazano na parkingi i dojazd (64 proc.), dostępność i jakość toalet (48 proc.) oraz dostępność dla osób z niepełnosprawnościami (37 proc.).

Pałac Habsburgów w Żywcu

ŻYWIECCZYZNA NA TALERZU

Po raz pierwszy zorganizowano Powiatowy Konkurs Kulinarny „Żywiecczyzna na Talerzu”, w którym swoimi umiejętnościami mogli wykazać się uczniowie ze szkół średnich o specjalnościach gastronomicznych i hotelarskich z powiatu żywieckiego.

Konkurs zorganizowano w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Do smakowitej rywalizacji przystąpiło w sumie sześć dwuosobowych drużyn reprezentujących Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu Moszczanicy oraz Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce.

– W konkursie chodziło nie tylko o promowanie regionalnego dziedzictwa i tradycji kulinarnych z Żywiecczyzny czy lokalnych produktów rolno-spożywczych, ale także o rozwijanie zainteresowań i pasji kulinarnych wśród młodzieży. Tematem przewodnim konkursu były „Smaki Żywiecczyzny – tradycja z nowoczesnym twistem”. Uczestnicy, w ciągu 150 minut, mieli za zadanie przygotować danie główne oraz deser z wykorzystaniem co najmniej jednego lokalnego produktu w każdej potrawie – mówi wicestarosta żywiecki Stanisław Kucharczyk.

Przygotowane potrawy oceniała specjalna komisja konkursowa złożona m.in. z szefów kuchni czy właścicieli restauracji. Pierwsze miejsce przyznano zespołowi w składzie Martyna Kandzia i Szymon Habdas (ZS Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu), których opiekunem była Jolanta Graczek. Drugie miejsce przypadło Paulinie Białek i Natalii Kamińskiej (ZS Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu Moszczanicy) pod opieką Anny Stachury, a trzecie Oliwii Kuśnierz i Zuzannie Kuśnierz (ZS Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce) pod opieką Kingi Koźlik.

Idź do oryginalnego materiału