Śródziemnomorskie roladki wieprzowe. Podaj zamiast zwykłych schabowych

styl.interia.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Podane z lekką sałatką. Idealnie sprawdzą się na obiad.


Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 4


Składniki


60 g orzeszków piniowych
5 gałązek tymianku
5 gałązek majeranku
6 kotletów wieprzowych
Sól, świeżo zmielony pieprz
12 plastrów szynki parmeńskiej
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
2000 ml białego wina
200 ml bulionu
3 małe ogórki
Słoik pieczonej papryki w zalewie
Po 100 g żółtych i czerwonych pomidorów koktajlowych
1 żółta papryka
Pęczek bazylii
5 łyżek oliwy
3-4 łyżki soku z limonki


1. Orzeszki piniowe upraż na patelni bez tłuszczu. Oberwij listki z tymianku i majeranku. Mięso lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż 2 plastry szynki. Posyp orzeszkami piniowymi (2 łyżki orzeszków odłóż na pesto). Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami.
2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż rolady (3-4 minuty). Zdejmij z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj masło. Dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj wino i bulion, cały czas mieszając. Zagotuj. Rolady włóż do sosu i gotuj 10-15 minut pod przykryciem.Reklama


3. Na sałatkę. Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki, pieczoną paprykę pokrój na kawałki, pomidorki poprzekrawaj na połówki, paprykę pokrój w paski.
4. Bazylię zmiksuj z oliwą i 2 łyżkami orzeszków piniowych. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Pesto dodaj do warzyw i wymieszaj. Roladki podawaj z sosem i sałatką. Dekoruj listkami bazylii.
Idź do oryginalnego materiału