Spróbujesz raz i przepadniesz. Malinowa chmurka to niebo w gębie!

g.pl 1 tydzień temu
Są ciasta, które robią wrażenie nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jednym z takich deserów jest właśnie malinowa chmurka. To lekki, puszysty i delikatnie kwaśny przysmak, który idealnie sprawdza się na każdą okazję - od rodzinnych uroczystości po spotkania z przyjaciółmi.
Malinowa chmurka to popularne, warstwowe ciasto, które zdobyło serca i podniebienia tysięcy łasuchów. W klasycznej wersji składa się z:


REKLAMA


kruchego spodu lub biszkoptu;
malin (świeżych lub mrożonych);
galaretki;
masy śmietanowej z mascarpone;
chrupiącej bezy z migdałami.


Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"


Połączenie słodkiej, chrupiącej bezy z kwaśnymi malinami zachwyci każdego. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak bardzo to ciasto przypadnie do gustu waszym domownikom.
Ciasto malinowa chmurka. Przepis krok po kroku
Poniżej przygotowaliśmy dla was przepis, za pomocą którego powstanie deser malinowa chmurka na dużą blachę o wymiarach 25x35 cm.


Składniki na spód:


200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na warstwę malinową:


500 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 opakowania galaretki malinowej


Składniki na krem:


250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietany 36%


Składniki na bezę:


150 g cukru
3 białka
garść płatków migdałów


Aby przygotować spód do ciasta, musimy zagnieść ciasto z podanych składników. Następnie całość rozwałkowujemy, przekładamy do blachy i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu spód należy ostudzić.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie warstwy malin. Galaretki rozpuszczamy w 700 mililitrach wody. Kiedy zaczynają tężeć, dodajemy do nich maliny i całość wylewamy na kruchy spód. Następnie odstawiamy do lodówki.


Przygotowanie kremu do ciasta rozpoczynamy od ubicia śmietany z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy mascarpone i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty i gładki krem. Taką masę rozsmarowujemy na warstwie malinowej galaretki.


Na koniec przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Powstałą pianę wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150°C. Bezę studzimy i układamy na kremie. Nasze ciasto malinowa chmurka jest gotowe.
Malinowa chmurka bez pieczenia - czy to możliwe?
Oczywiście możemy także przygotować ciasto malinowa chmurka bez pieczenia. W takim wypadku spód do ciasta możesz zrobić, używając herbatników lub biszkoptów. Wystarczy ułożyć ciasteczka na dnie formy, tak aby ściśle do siebie przylegały. Następnie wylej tężejącą galaretkę z malinami, na to nałóż krem śmietanowy, a na wierzch gotowe bezy, które można kupić w każdym sklepie.
Malinowa chmurka na biszkopcie. Koniecznie wypróbuj ten wariant
Zamiast kruchego spodu możesz przygotować malinową chmurkę na biszkopcie. Upiecz cienki biszkopt z jajek, cukru i mąki, lub użyj gotowego. Przygotowanie pozostałych warstw przebiega bez zmian. Taka wersja świetnie sprawdzi się podczas wystawnych przyjęć.


Mamy nadzieję, iż wypróbujecie nasz przepis na malinową chmurkę i przekonacie się, jak pyszne i interesujące w smaku jest to proste ciasto. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału