Zupy owocowe kojarzą się z latem, lekką kuchnią wakacyjną i dzieciństwem. Warto powrócić do zapomnianych przepisów i przygotować dla najbliższych zupę z jabłek czy zupę z wiśni na winie lub wypróbować czegoś nowego – chłodnika z kiwi. Smacznego!
Zupa z jabłek
Składniki:
5 winnych jabłek
¾ litra wody
4 łyżki cukru
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżka z kisielu jabłkowego
3 goździki
mały kawałek cynamonu
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do rondla. Wlać szklankę zimnej wody i sok z cytryny, wsypać cukier, otartą skórkę z cytryny oraz przyprawy korzenne.
Rondelek postawić na ogniu i gotować do rozgotowania jabłek, podczas gotowania garnek nakryć pokrywką. Miękkie owoce przetrzeć przez sitko, dolać ½ litra wody, zagotować. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do wrzącej zupy, ponownie zagotować.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.
* Skórkę z cytryny można pozyskać jedynie z cytryn ekologicznych.
Zupa wiśniowa
Składniki:
¾ kg dojrzałych wiśni
1 i ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki wody
½ szklanki cukru
3 goździki
½ laski wanilii
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka z syropem cukrowym i zagotować. Odstawić do ostygnięcia, po czym zmiksować.
W drugim rondelku zagotować wino z goździkami i wanilią, dodać do musu wiśniowego.
Ponownie odstawić do wystudzenia. Podawać schłodzoną z dodatkiem pokrojonych jak makaron naleśników lub z biszkopcikami.
Chłodnik z kiwi
Składniki:
1 kg owoców kiwi
½ szklanki cukru
4 szklanki wody
10 ziaren pieprzu
otarta skórka z 1 cytryny
1 cytryna
duży pęczek listków mięty
Przygotowanie:
Wodę z cukrem, pieprzem, otartą skórką z cytryny i połową listków mięty gotować kilka minut na niewielkim ogniu (pod przykryciem). Odstawić do wystudzenia.
Owoce kiwi umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Syrop przecedzić i do ostudzonego dodać pokrojone kiwi. Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzoną zupę przelać do talerzy, każdy talerz udekorować cienkim plasterkiem cytryny i posiekaną miętą.