Cukinia to skarbnica błonnika, witamin i minerałów. Jest idealna do przetworów wielowarzywnych, gdyż doskonale łączy się z innymi warzywami. W pełni sezonu, gdy mamy cukinii pod dostatkiem, warto przygotować z niej różnorodne przetwory. Na zimę jak znalazł będzie sałatka wielowarzywna z zielonymi pomidorami, cukinia w zalewie oraz pyszne buraczki z cebulą i z cukinią. Smacznego!
Sałatka wielowarzywna
Składniki:
1 kg cukinii
1 kg marchewki
1 kg cebuli
2 kg zielonych pomidorów
1 kg ogórków
1 kg kapusty włoskiej lub zwykłej
½ kg fasolki szparagowej
Marynata:
1 szklanka octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
1 ½ łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki, cukinię, cebulę i pomidory pokroić w plasterki, przełożyć do miski, posolić. Marchewkę i fasolkę dekoracyjnie pokroić i ugotować. Kapustę poszatkować, przełożyć do drugiej miski, posolić.
Po 2 godzinach warzywa przełożyć na sito, odcedzić. Zagotować marynatę w dużym garnku, dodać odcedzone warzywa, zamieszać i przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzować 7 minut.
* Warzywa można układać w słoikach warstwami, nie mieszając ich.
Cukinia w zalewie pomidorowej
Młode cukinie dokładnie umyć, pokroić w 1,5 cm kostkę. Ugotować (ok. 3 minut) w dużej ilości osolonej wody, odcedzić.
Przygotować przecier pomidorowy przyprawiając do smaku pulpę z pomidorów cukrem, solą i mieloną papryką.
Przygotować słoiki, napełnić każdy przecierem pomidorowym do 1/3 wysokości, dodać cukinię w takiej ilości, by w całości była przykryta przecierem.
Pasteryzować półlitrowe słoje przez ok. 30 minut.
Buraczki tarte z cukinią
Składniki:
1 kg buraków
1 średnia cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
Zalewa:
1 litr wody
¾ szklanki octu winnego
6 łyżek cukru
1 ½ łyżki soli
5 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować.
Buraki ugotować w skórce, odcedzić i ostudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać.
Jarzynkę przełożyć do suchych, wyparzonych wcześniej słoików, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w kąpieli wodnej.













