Sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii

lubelski.pl 2 miesięcy temu

Cukinia to skarbnica błonnika, witamin i minerałów. Jest idealna do przetworów wielowarzywnych, gdyż doskonale łączy się z innymi warzywami. W pełni sezonu, gdy mamy cukinii pod dostatkiem, warto przygotować z niej różnorodne przetwory. Na zimę jak znalazł będzie sałatka wielowarzywna z zielonymi pomidorami, cukinia w zalewie oraz pyszne buraczki z cebulą i z cukinią. Smacznego!

Sałatka wielowarzywna

Składniki:

1 kg cukinii

1 kg marchewki

1 kg cebuli

2 kg zielonych pomidorów

1 kg ogórków

1 kg kapusty włoskiej lub zwykłej

½ kg fasolki szparagowej

Marynata:

1 szklanka octu 10%

7 szklanek wody

10 łyżek cukru

1 ½ łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki, cukinię, cebulę i pomidory pokroić w plasterki, przełożyć do miski, posolić. Marchewkę i fasolkę dekoracyjnie pokroić i ugotować. Kapustę poszatkować, przełożyć do drugiej miski, posolić.

Po 2 godzinach warzywa przełożyć na sito, odcedzić. Zagotować marynatę w dużym garnku, dodać odcedzone warzywa, zamieszać i przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzować 7 minut.

* Warzywa można układać w słoikach warstwami, nie mieszając ich.

Cukinia w zalewie pomidorowej

Młode cukinie dokładnie umyć, pokroić w 1,5 cm kostkę. Ugotować (ok. 3 minut) w dużej ilości osolonej wody, odcedzić.

Przygotować przecier pomidorowy przyprawiając do smaku pulpę z pomidorów cukrem, solą i mieloną papryką.

Przygotować słoiki, napełnić każdy przecierem pomidorowym do 1/3 wysokości, dodać cukinię w takiej ilości, by w całości była przykryta przecierem.

Pasteryzować półlitrowe słoje przez ok. 30 minut.

Buraczki tarte z cukinią

Składniki:

1 kg buraków

1 średnia cukinia

2 cebule

3 ząbki czosnku

Zalewa:

1 litr wody

¾ szklanki octu winnego

6 łyżek cukru

1 ½ łyżki soli

5 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Składniki zalewy zagotować.

Buraki ugotować w skórce, odcedzić i ostudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać.

Jarzynkę przełożyć do suchych, wyparzonych wcześniej słoików, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w kąpieli wodnej.

Idź do oryginalnego materiału