Sto potraw z 49 państw świata można znaleźć w książce „Smaki świata” Zuzy Lisowskiej. Zwyciężczyni złotego fartucha w 10. edycji „MasterChefa” ma stąporkowskie korzenie i promowała swoją książkę w Koneckim Centrum Kultury.
Zuza Lisowska znana jako Arbuzazuza podróżuje i gotuje. Zdobyła ogromną popularność w Internecie, a ostatnio wydała książkę, w której zawarła przepisy popularnych dań z całego świata, którymi chce podzielić się z czytelnikami.
Jak mówiła podczas spotkania z Konecczanami kulinarny program telewizyjny, w którym doszła do finału zmienił jej życie i umożliwił odkrycie wielu kulinarnych tajemnic. Odbyła np. praktyki pod okiem kucharza Andrea Camastry uznawanego za jednego ze stu najlepszych kucharzy świata, prowadzącego restaurację szczycącą się gwiazdką Michelin. To tam przygotowywała sos w maszynie do… perfum.
– W restauracji znajdowała się wyparka, czyli maszyna do robienia perfum. Właśnie w niej robiliśmy bardzo esencjonalny sos. Przez 8 godzin pracy tej maszyny oddzielała się woda i zostawała sama esencja, czyli smak. Sos, który uzyskaliśmy w tym procesie był tak esencjonalny, iż w jednej łyżeczce czuliśmy eksplozję smaku. Nie potrzebowaliśmy dużo tego produktu. – wspomina.
Chociaż Zuza urodziła się w Warszawie i tam mieszka, to cała jej rodzina pochodzi z województwa świętokrzyskiego. Jak zapewnia to właśnie najbliżsi, w tym babcia, rozbudzili w niej pasję do gotowania. Sama stara się też promować lokalne przepisy.
– W książce „Smaki świata” znalazł się jeden przepis lokalny „Szarlotka po mojemu”, który unowocześniłam, ale oparty jest na przepisie mojej babci i prababci. W kolejnych projektach pokażę zalewajkę świętokrzyską. Prezentowałam ją już i cieszyła się dużym uznaniem.
Wydarzenie w Koneckim Centrum Kultury zorganizowała fundacja „Inspiracja i Rozwój”, a poprowadziła Alicja Woźniak.