Post zupełnie nieplanowany. Przepis także. Krzątałam się dzisiaj w kuchni i pomyślałam, iż może być tak do listy świątecznych przepisów jeszcze coś dorzucić? I tak jutro w planie mam zrobić jajka w sosie tatarskim, to może machnę od razu dodatkowy post. Przepis na klasyczny sos tatarski już jest na Kardamonie, dodałam więc jeden nowy składnik i jest nowy przepis. Nie wiem adekwatnie czemu nigdy na to nie wpadłam. Tzn. na dodanie chrzanu do sosu. Milion razy robiłam już dipy majonezowo-chrzanowe, które zawsze idealnie pasowały do zimnej płyty. A zimna płyta i Wielkanoc, wiadomo. Wielkanoc i chrzan, wiadomo.
Tak właśnie siedzę i znowu myślę o gotowaniu. Jestem ostatnio tak zakręcona, iż zupełnie nie zaplanowałam sobie co faktycznie zrobię na święta. Te przepisy, które wrzucam na bieżącą są już dawno zjedzone. Muszę siąść z My dziś wieczorem przy browarze i poustalać na co mamy ochotę za tydzień. Na pewno zrobię sałatkę jarzynową i upiekę jakieś mięsiwo. Może sernik? Zobaczę. Na sernik zawsze są chętni. Ciu, przecież jeszcze muszę zrobić coś „na wyjazdy”, z pustymi rękami przecież nigdzie nie pojedziemy. Już się tyle świątecznie nagotowałam, iż zupełnie wypadły mi z głowy realne święta. Muszę to ogarnąć.
W ogóle o ile chodzi o sosy tatarskie, to nie trzeba się jakoś ściśle trzymać tego podstawowego przepisu. Rodzaj ogórka możecie sobie zmieniać, możecie dorzucić do niego np. kapary. O, możecie dodać różnego rodzaju zioła. Na dole posta macie parę innych przepisów na tego typu sosy. Przejrzyjcie je sobie, może coś wpadnie Wam w oko. Ja sobie nie wyobrażam Wielkanocy bez, chociaż jednego, takiego sosu. Dla mnie to podstawa, jak sałatka jarzynowa. Tego typu sosy pasują nie tylko do wędlin, ale też do jajek.
Zróbcie.
Składniki:
8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
sól
pieprz
Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan i sok z cytryny, mieszamy.
Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do sosu. Cebulę kroimy także w drobną kostkę, ale przed dodaniem jej do reszty składników, trzeba ją sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki. Ja przed podaniem całość posypałam jeszcze poszatkowanymi ogórkami, pieczarkami i szczypiorkiem.
Podobne przepisy:
Sos tatarski
Sos tatarski z kaparami
Sos polski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi
Sos tatarski z ziołami